Dodaj do planów
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
W prawosławnym okresie Wielkiego Postu są dni, w których można jeść ryby. W takie dni można przygotować chude kotlety rybne. Zgodnie z przepisem w daniu nie ma jajek, ale na pewno nikomu to nie zmartwi, bo semolina odpowiada za świetność produktów: pęcznieje i doskonale wiąże składniki. Jakiego rodzaju ryby użyć w przepisie? Sugerujemy zwrócenie uwagi na najbardziej niedrogi, na przykład mintaja: gęsta konsystencja jego filetu jest po prostu idealna do kotletów. I pamiętaj, aby przed smażeniem obtoczyć kotlety w bułce tartej, zapewnią złotobrązową, chrupiącą skórkę, piękną i apetyczną.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Filet z mintaja - 700 g
Cebula cebulowa - 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Koperek - 2 pęczek
Kasza manna - 30 g
Mąka - 20 g
Olej roślinny do smażenia - 4 łyżka
Bułka tarta Panko - 4 łyżka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
57г
🍚
Węglowodany
131г
🥩
Białko
139г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki na chude kotlety rybne. Jeśli kupiłeś dla nich mrożone filety, pozwól im powoli rozmrażać się w lodówce, aby ryba była soczysta.
Filet z mintaja pokroić w małe plasterki i przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką do miski. Obierz cebulę, a następnie posiekaj ją bardzo drobno. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Drobno posiekaj koperek.
Do miski z mielonym filetem rybnym dodać cebulę, czosnek i koperek. Zamieszać. Dodaj semolinę i mąkę. Sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ponownie.
Mięso mielone pozostawić na chude kotlety rybne na 30–40 minut. W tym czasie kasza manna spęcznieje, „zwiąże” składniki, a kotlety rybne nie będą się rozpadać podczas smażenia.
Z powstałego mięsa mielonego uformuj kotlety rybne. Obtocz je w bułce tartej. Postaw dużą patelnię na ogniu. Wlać olej roślinny i podgrzać.
Na patelnię włóż panierowane kotlety rybne. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie przykryj patelnię kotletami pokrywką i przygotuj je na małym ogniu (5-7 minut).
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku