MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ananasy w cieście francuskim

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ananasy w cieście francuskim

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

35 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ananasy w cieście francuskim to bardzo smaczny deser, który przypadnie do gustu absolutnie każdemu, młodszemu i starszemu. Jedną z głównych zalet tego dania jest łatwość przygotowania. Tak i wymaga dość dostępnych składników. Syrop ananasowy i mrożone ciasto francuskie są dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Jakie ciasto wybrać? Możesz użyć drożdży lub bez drożdży, w każdym razie okaże się pyszne. Jeśli chodzi o syrop ananasowy, zdecydowanie nie należy go wylewać. Można je polewać lodami, a także np. dodawać do innych składników podczas przygotowywania sorbetu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Ananasy konserwowe w syropie - 10 krążków - do smaku

2.

Ciasto francuskie bez drożdży - 250 g

3.

Jajka - 1 szt.

4.

Cukier brązowy lub cukier puder - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

21%

Tłuszcz

57г

🍚

68%

Węglowodany

187г

🥩

11%

Białko

31г

🔥

1391

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozmrozić ciasto francuskie. Wyjmij ananasy z syropu i umieść je na sicie, aby odsączyć nadmiar płynu. Następnie osusz każdy pierścień ręcznikiem papierowym.

2

Krok 2

Ciasto rozwałkować równomiernie na prostokąt o grubości 2 mm. Używaj wałka do ciasta w jednym kierunku, aby zapobiec przesuwaniu się warstw ciasta. Pokrój warstwę na 10 długich pasków o szerokości 1,5 - 2 cm.

3

Krok 3

Każdy pasek ciasta owiń ciasno wokół pierścienia ananasa, tak aby między zwojami pozostały szczeliny, przez które widać owoce. Jeśli zostanie jakiś nadmiar ciasta, po prostu go odetnij.

4

Krok 4

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i ułóż ananasy tak, aby było między nimi co najmniej 5 cm odstępu. Ubij jajko z 1 łyżką. wodą, aż będzie gładkie i delikatnie posmaruj nim ciasto, uważając, aby nie dostać się do przyciętych brzegów.

5

Krok 5

Jeśli do posypania używasz brązowego cukru, dodaj go przed pieczeniem. Ale przed podaniem należy posypać gotowy deser cukrem pudrem. Ananasy pieczemy w cieście w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut w trybie „góra-dół” bez konwekcji. Przed podaniem ostudzić przez 10-15 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone