MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Jak przygotować francuską zupę serową?

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Jak przygotować francuską zupę serową?

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli od zawsze marzyłeś o skosztowaniu kuchni francuskiej, koniecznie przygotuj francuską zupę serową. Początkowo zupa ta była pożywieniem zwykłych ludzi, gdyż jej główne składniki: ser, chleb, cebula i wino były dostępne niemal dla każdego. Czas minął, a zupę serową można znaleźć w drogich restauracjach. W wersji klasycznej danie przyrządza się na bulionie wołowym, my jednak proponujemy użyć rosołu z kurczaka – dzięki temu zupa będzie bardziej aksamitna. I pamiętajcie o dodaniu do zupy wina, dzięki temu zupa będzie miała bardzo francuski smak.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

bulion z kurczaka - 1.2 l

2.

Cebula cebulowa - 4 szt.

3.

Czosnek - 1 ząbek

4.

Ser edamski (lub dowolny ser podobny do Comte lub Gruyere) - 200 g

5.

Masło - 50 g

6.

Wytrawne białe wino - 220 ml

7.

Chleb biały (czerstwy) 8 kromek o grubości około 2,5 cm - do smaku

8.

Mąka pszenna - 1 łyżka

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

108г

🍚

39%

Węglowodany

129г

🥩

29%

Białko

96г

🔥

2048

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz czosnek i cebulę. Posiekaj czosnek, a cebulę pokrój w cienkie półpierścienie. W rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu, rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą pięknie złociste.

2

Krok 2

Na patelnię dodaj mąkę pszenną, dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wlej białe wino i bulion z kurczaka. Na patelnię dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Zmniejsz ogień do małego i gotuj zupę, od czasu do czasu mieszając, przez 25-30 minut.

3

Krok 3

W czasie gdy zupa się gotuje, pokrój ser na 8 plasterków, a czerstwy biały chleb osusz w tosterze, piekarniku lub usmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący.

4

Krok 4

Potrawy układać w porcjowanych naczyniach żaroodpornych z wysokimi brzegami (np. misach glinianych lub ceramicznych) w następującej kolejności: na dno położyć kromkę suszonego chleba, następnie plaster sera, ponownie chleb i kolejny plaster sera . Zbierz w ten sposób 4 puste miejsca.

5

Krok 5

Gotową zupę wlać do każdej miski tak, aby lekko przykryła wierzchnią warstwę sera i wstawić naczynia do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gotuj jeszcze około 10-15 minut.

6

Krok 6

Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika, aby się nie poparzyć. Podawać zupę od razu, przenosząc miski na stojaki. W razie potrzeby udekoruj zupę natką pietruszki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone