MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Klasyczna zupa ziemniaczana z wołowiną

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Klasyczna zupa ziemniaczana z wołowiną

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli chcesz podążać za tradycją, przygotuj klasyczną zupę ziemniaczaną z wołowiną. Ten przepis przyszedł do nas z klasycznej kuchni francuskiej, ale z biegiem czasu przeszedł zmiany i stał się „nasz”. Oferujemy przepis z bardziej tradycyjnymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jeśli jednak chcesz nakarmić swoją rodzinę francuską wersją tej zupy, zalecamy zakup małych młodych ziemniaków lub mini ziemniaków (młode ziemniaki) i gotowanie ich w całości w bulionie.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mostek wołowy z kością - 600 g

2.

Ziemniak - 500 g

3.

Cebula cebulowa - 150 g

4.

Korzen pietruszki - 1 szt.

5.

Korzeń selera - 1 szt.

6.

Liść laurowy - 1 szt.

7.

Natka pietruszki i koperek 1 duża garść - do smaku

8.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

184г

🍚

35%

Węglowodany

173г

🥩

29%

Białko

144г

🔥

2956

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Mostek wołowy z kością umieścić w rondlu, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu, okresowo odgarniając pianę z bulionu, przez co najmniej 1,5 godziny. Gdy mostek wołowy będzie gotowy, wyjmij go z bulionu i przełóż do osobnej miski.

2

Krok 2

Korzenie pokroić w paski, cebulę w piórka lub półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i najpierw smaż korzenie przez 2 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta.

3

Krok 3

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Razem z korzeniami, listkami laurowymi i cebulą dodajemy do bulionu wołowego, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

4

Krok 4

Wołowinę oddzielić od kości, pokroić w paski i smażyć na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego na dużym ogniu, około 2 minut. Dodaj rumianą wołowinę do garnka z zupą i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

5

Krok 5

Zdejmij liść laurowy z patelni, zagotuj zupę i natychmiast wyłącz ogień. Przykryj zupę pokrywką i pozostaw na kuchence na kolejne 10-15 minut.

6

Krok 6

Zupę podawać gorącą, dodając na talerze drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. W razie potrzeby można również dodać czosnek lub dymkę bezpośrednio na talerze.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone