MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Placki serowe na śniadanie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwy

4 Porcje

0.0

Placki serowe na śniadanie

Czas gotowania

20 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Bułeczki serowe to idealne danie na śniadanie. Gotuje się je na zwykłej patelni i robi się je bardzo szybko. Takie podpłomyki nazywane są czasem leniwym chaczapuri. Ponieważ ser, przyprawy i zioła dodawane są bezpośrednio do ciasta. Zwykle serniki przygotowuje się z kwaśną śmietaną lub kefirem, ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność śniadania, sięgnij po odtłuszczone mleko. A jeśli zastąpisz mąkę pszenną mąką ryżową lub gryczaną, to taki sernik będzie odpowiadał również zwolennikom PP (prawidłowe odżywianie). Podpłomyk serowy podany na śniadanie doda energii na cały dzień. A nasz przepis krok po kroku ze zdjęciami pomoże Ci zrobić wszystko dobrze.

Lista składników

Łącznie składników: 8

Porcje:

1.

Mąka - 60 g

2.

Kefir - 60 ml

3.

Jajka C1 - 2 szt.

4.

Ser - 100 g

5.

Zieloni (pietruszka, kolendra, bazylia, koperek - 20 g

6.

Olej roślinny - 2 łyżka

7.

Proszek do pieczenia - 0.3 łyżeczka

8.

Sól, mielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

35%

Tłuszcz

78г

🍚

39%

Węglowodany

87г

🥩

25%

Białko

56г

🔥

1300

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Wyjmij całą żywność z lodówki. Aby składniki dobrze się wymieszały i nie było grudek, muszą mieć mniej więcej tę samą temperaturę (pokojową).

2

Krok 2

Weź głęboką miskę. Wbijamy do niego jajka i wlewamy kefir, energicznie mieszamy trzepaczką. Jajka i kefir powinny połączyć się w jednorodną masę. Można użyć miksera, ale nie przesadzaj – piana nie jest potrzebna.

3

Krok 3

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. To wzbogaci go w tlen, a ciasto okaże się bardziej puszyste. Do masy jajeczno-kefirowej wlać mąkę i wymieszać na gładką masę. Odstawić na 5-10 minut – składniki powinny zacząć ze sobą oddziaływać.

4

Krok 4

Zetrzyj ser do osobnej małej miski. Odpowiednie są odmiany półtwarde i twarde. Na podstawie własnych preferencji. Umyj i drobno posiekaj warzywa. Możesz wybrać jedno zioło, na przykład pietruszkę. Możesz też przygotować mieszankę kilku ziół.

5

Krok 5

Do obecnego ciasta dodaj starty ser i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj sól, mielony czarny pieprz lub inne przyprawy według własnego gustu.

6

Krok 6

Weź patelnię z grubym dnem (średnica 24 cm). Wlać olej roślinny i umieścić na dużym ogniu. Pozwól olejowi się rozgrzać. Zmniejsz ogień do średniego, wlej ciasto na patelnię i przykryj pokrywką.

7

Krok 7

Sernik pieczemy około 5-7 minut. Następnie obróć i piecz przez kolejne 5-7 minut po drugiej stronie. Przykryj patelnię pokrywką, aby ciasto było dobrze upieczone w środku. Nie podgrzewaj zbyt mocno, w przeciwnym razie naczynie może się spalić.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Wermiszel z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

1450

Kcal

38

Białko

77

Tłuszcz

151

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone