Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
24
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Melasa z granatów to syrop stosowany w kuchni Bliskiego Wschodu. Ma jasnoczerwony kolor, a jego słodko-kwaśny smak dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Łatwo jest go również wykonać w domu.
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Sok z granata - 4 szkl.
Cukier - 2 szkl.
Sok cytrynowy - 1 szkl.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
0г
🍚
Węglowodany
582г
🥩
Białko
5г
🔥
Kcal
Zagotuj sok z granatów, cukier i sok z cytryny w rondlu na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż sok zmniejszy się do 1 1/2 szklanki, czyli około 1 godziny. W miarę gęstnienia melasę należy często mieszać, aby zapobiec jej spaleniu. Gdy melasa będzie gotowa, ostudź ją do temperatury pokojowej, następnie przelej do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku