
Czas przygotowania
5 min.
Porcje
32
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ten gładki, pyszny likier karmelowy świetnie smakuje na skałach!
Łącznie składników: 2
Porcje:
Odparowane mleko - 2 słoik
Przyprawiony rum - 1 szkl.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
2г
🍚
Węglowodany
3г
🥩
Białko
2г
🔥
Kcal
Usuń etykiety z puszek mleka. Puszki włóż do dużego rondla i zalej kilkoma centymetrami wody. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny. Obserwuj poziom wody i dodawaj ją w razie potrzeby, tak aby woda znajdowała się co najmniej 2,5 cm nad puszkami. Po 4 godzinach gotowania puszki wyjąć z wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia na 35 minut.
Otwórz puszki i zgarnij zrumienione mleko do miski, dodaj przyprawiony rum na gładką masę, a następnie przelej do butelki z zakrętką. Likier można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku