Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bardzo proste, szybkie i smaczne, w pośpiechu! Zupa w kuchence mikrofalowej okazuje się nie gorsza niż gotowana na kuchence. Pomoże Ci, gdy nie ma możliwości skorzystania z innego sprzętu - na daczy, w schronisku, na wakacjach. Poza tym jest niesamowicie pyszne!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
bulion - 2 szklanka
Ser topiony o zawartości tłuszczu 45%. - 50 g
Oliwki - 100 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
35г
🍚
Węglowodany
9г
🥩
Białko
18г
🔥
Kcal
Jak szybko ugotować zupę serowo-grzybową w kuchence mikrofalowej? Przygotuj jedzenie. Odpowiedni jest każdy bulion - warzywny, grzybowy, kurczakowy. Zrobiłam rosół grzybowy z kostki. Jeśli nie masz bulionu, użyj wody. Odpowiednie są również dowolne grzyby, ale najprostszą wersję zupy przygotowuje się z pieczarkami, ponieważ nie wymagają one dodatkowej obróbki. Weź 10% śmietany, dowolnej skrobi, sera naturalnego, bez tłuszczów roślinnych.
Weź szklany pojemnik, który można podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Wybierz garnek z wysokimi bokami, ponieważ zupa może wypłynąć. Lepiej, jeśli jest wykonany ze szkła niż z tworzywa sztucznego. Wlać do niego bulion. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oczyściłem także kapelusze grzybów, ale nie jest to konieczne.
Cebulę pokroić w małe kostki.
Do bulionu dodaj grzyby i cebulę. Przykryj patelnię specjalną pokrywką do kuchenki mikrofalowej z otworami umożliwiającymi ujście pary. Jeśli go nie masz, użyj zwykłego talerza. Pozostaw niewielką szczelinę, aby para mogła uciec.
Włóż patelnię do kuchenki mikrofalowej ustawionej na najwyższą moc na 10-15 minut. Gotowałem przy mocy 750 W przez 15 minut. Grzyby powinny być całkowicie ugotowane. Wyjmij patelnię z kuchenki mikrofalowej. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Poczekaj, aż bulion lekko ostygnie i zmiksuj zupę blenderem zanurzeniowym.
Do zupy pokruszyć ser topiony. Do miski wsypać skrobię, wlać śmietankę, wymieszać. Do bulionu wlać skrobię rozcieńczoną w śmietanie.
Ponownie przykryj patelnię pokrywką lub talerzem. Włóż do kuchenki mikrofalowej na kolejne 5-7 minut. W tym czasie zupa powinna się dobrze rozgrzać, a ser powinien się w niej roztopić. Zdjąć patelnię i dobrze wymieszać zupę, aby roztopić pozostały ser. Sól i pieprz do smaku. Nie dodałam soli, bo rosół w kostce jest dość słony.
Zupę podawać gorącą, można posypać ziołami. Pysznie byłoby dodać krakersy. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku