MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Panna cotta z duszonego mleka z konfiturą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Panna cotta z duszonego mleka z konfiturą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Klasyczny włoski deser, panna cotta, przyrządzany jest z mleka i śmietanki z dodatkiem żelatyny. To delikatna galaretka mleczna, której w naszym przepisie szczególny pikantny karmelowy smak nadaje zawarte w składzie pieczone mleko, cynamon i cukier waniliowy, a jasnego akcentu nadaje szybko mrożony konfitura z borówki brusznicy z jałowcem, skórką pomarańczową i niewielką ilością koniaku. Wszystkie składniki deseru przygotowuje się bardzo szybko, należy jednak mieć czas i cierpliwość - deser w lodówce stwardnieje przez kilka godzin.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Śmietanka o zawartości tłuszczu 33-35% - 200 ml

2.

Pieczone mleko - 300 ml

3.

Sól - 2 g

4.

brązowy cukier - 60 g

5.

Cukier waniliowy - 30 g

6.

Żelatyna liściasta - 15 g

7.

Mielony cynamon - 2 g

8.

Skórka z limonki - do smaku

9.

Mięta do dekoracji - do smaku

10.

Świeżo mrożone borówki - 75 g

11.

Cukier granulowany do posypania - 30 g

12.

Sok cytrynowy - 6 ml

13.

Jagoda jałowca - 1 szt.

14.

Koniak - 12 ml

15.

Skórka otarta z ćwiartki pomarańczy - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

89г

🍚

59%

Węglowodany

177г

🥩

11%

Białko

33г

🔥

1658

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj dżem. Zmiażdż jagody jałowca i drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2

Krok 2

Aby przygotować panna cotta, w rondelku połącz śmietanę, mleko, cukier brązowy i waniliowy, cynamon i sól, postaw na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut. Mieszanka powinna zagotować się o jedną trzecią.

3

Krok 3

Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Po 10 minutach gotowania mlecznej mieszanki dodać rozpuszczoną żelatynę i skórkę z limonki, wymieszać i zdjąć z ognia. Całość miksuj blenderem przez 1 minutę. Wlać panna cotta do misek i przechowywać w lodówce do stwardnienia, 2 godziny.

4

Krok 4

Wymieszaj dżem i dodaj do panna cotty. Udekoruj deser miętą i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone