MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Włoska zupa ze szpinakiem i grzybami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Włoska zupa ze szpinakiem i grzybami

Dodaj do planów


Czas gotowania

45 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Włoska zupa z grzybami i szpinakiem przygotowywana jest według przepisu, który przywędrował do nas z regionu Veneto. Smaczna, sycąca i jednocześnie dość lekka zupa wegetariańska, jak powiedzieliby Włosi. Danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i miłośnikom kuchni włoskiej. Idealne na kolację lub lunch każdego dnia. Do przygotowania tej zupy potrzebny będzie bulion warzywny, grzyby, szpinak, cebula, czosnek i oliwa z oliwek. Podawaj zupę udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii, aby dodać jej dodatkowego smaku. I oczywiście z włoską ciabattą. A żeby zupa była bardziej sycąca, podczas serwowania można posypać ją startym parmezanem – smak pierwszego dania tylko na tym skorzysta.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Bulion warzywny - 1.2 l

2.

Świeżo mrożone grzyby leśne - 500 g

3.

szpinak - 500 g

4.

Duża cebula - 2 szt.

5.

Czosnek - 4 ząbek

6.

Duży pęczek pietruszki - 1 szt.

7.

Wytrawne białe wino - 100 ml

8.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - do smaku

9.

Sól - do smaku

10.

Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

11.

ciabatta - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

36%

Tłuszcz

113г

🍚

47%

Węglowodany

146г

🥩

16%

Białko

51г

🔥

1897

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozmroź grzyby wcześniej. Nogi pokroić w koła, czapki w plasterki.

2

Krok 2

Duże liście szpinaku pokrój w paski, małe zostaw bez zmian. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Posiekaj cebulę i czosnek.

3

Krok 3

Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodać grzyby i czosnek, smażyć 3 minuty.

4

Krok 4

Wlać wino i poczekać, aż odparuje do 3/4. Zalać bulionem lub wodą, zagotować, dodać sól. Dodać szpinak i 2/3 natki pietruszki, dusić na małym ogniu przez 5 minut.

5

Krok 5

Dodać pozostałą natkę pietruszki, dodać odrobinę oliwy, pieprz, wyłączyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Zupę odstaw na 5 minut i podawaj z ciabattą.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone