Dodaj do planów
Czas gotowania
45 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Włoska zupa z grzybami i szpinakiem przygotowywana jest według przepisu, który przywędrował do nas z regionu Veneto. Smaczna, sycąca i jednocześnie dość lekka zupa wegetariańska, jak powiedzieliby Włosi. Danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i miłośnikom kuchni włoskiej. Idealne na kolację lub lunch każdego dnia. Do przygotowania tej zupy potrzebny będzie bulion warzywny, grzyby, szpinak, cebula, czosnek i oliwa z oliwek. Podawaj zupę udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii, aby dodać jej dodatkowego smaku. I oczywiście z włoską ciabattą. A żeby zupa była bardziej sycąca, podczas serwowania można posypać ją startym parmezanem – smak pierwszego dania tylko na tym skorzysta.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Bulion warzywny - 1.2 l
Świeżo mrożone grzyby leśne - 500 g
szpinak - 500 g
Duża cebula - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Duży pęczek pietruszki - 1 szt.
Wytrawne białe wino - 100 ml
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - do smaku
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
ciabatta - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
113г
🍚
Węglowodany
146г
🥩
Białko
51г
🔥
Kcal
Rozmroź grzyby wcześniej. Nogi pokroić w koła, czapki w plasterki.
Duże liście szpinaku pokrój w paski, małe zostaw bez zmian. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Posiekaj cebulę i czosnek.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodać grzyby i czosnek, smażyć 3 minuty.
Wlać wino i poczekać, aż odparuje do 3/4. Zalać bulionem lub wodą, zagotować, dodać sól. Dodać szpinak i 2/3 natki pietruszki, dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Dodać pozostałą natkę pietruszki, dodać odrobinę oliwy, pieprz, wyłączyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Zupę odstaw na 5 minut i podawaj z ciabattą.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku