MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Galaretka truskawkowa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Galaretka truskawkowa

Dodaj do planów


Czas przygotowania

3 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Galaretka truskawkowa to najprostszy sposób na piękne życie tu i teraz. Świetnie nadają się do tego zarówno świeże jagody, które zaczynają pojawiać się w supermarketach, jak i te mrożone. Prosty i pyszny deser: lekki, niezbyt kaloryczny, smaczny i fotogeniczny. W sam raz do publikowania w sieciach społecznościowych.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Truskawka - 600 g

2.

Cukier - 100 g

3.

Kwas cytrynowy - 1 łyżka

4.

żelatyna - 10 g

5.

Woda - 200 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

1%

Tłuszcz

2г

🍚

90%

Węglowodany

145г

🥩

9%

Białko

14г

🔥

680

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj truskawki na galaretkę. Odmierz 500 g i posortuj. Obierz i włóż do dużej miski lub patelni. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych.

2

Krok 2

Usuń liście z truskawek i posiekaj jagody według uznania. Umieścić w szerokim rondlu. Dodać cukier (cukier puder), sok z cytryny i wodę pitną. Wymieszaj łyżką.

3

Krok 3

Rondel z truskawkami postaw na dużym ogniu i szybko zagotuj. Usuń piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do małego i gotuj truskawki przez 10 minut.

4

Krok 4

Zdejmij rondelek z truskawkami z ognia. Przełóż dwie trzecie jagód przez drobne metalowe sito, a następnie wyciśnij sok tak bardzo, jak to możliwe. Odłóż jedną trzecią jagód. Pozostałe świeże truskawki drobno posiekaj.

5

Krok 5

Żelatynę włóż do małej miski i zalej niewielką ilością zimnej wody. Pozostawić na 10 minut, następnie dodać do gorącego soku truskawkowego. Dokładnie wymieszać.

6

Krok 6

Wlać powstałą mieszaninę do czterech foremek. Dodaj trzecią część ugotowanych jagód i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem udekoruj galaretkę truskawkową posiekanymi świeżymi jagodami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone