MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Sernik wielkanocny

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Sernik wielkanocny

Dodaj do planów


Czas przygotowania

3 godz.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Tradycyjny tort wielkanocny z ciasta drożdżowego może być smaczniejszy od dowolnego ciasta, a jeśli jest to twarożek z rodzynkami, to sukces na najwyższym poziomie gwarantowany. Wypieki zachwycą Cię lekkością i bogatym smakiem. Ponadto twaróg doda ciastu przyjemnej wilgoci. Ilość cukru w ​​cieście można zmieniać według własnego gustu, biorąc pod uwagę fakt, że na wierzchu pozostanie jeszcze polewa z cukru białego. Do tego rodzynki, które dodadzą słodyczy i aromatu wielkanocnym wypiekom. Aby uzyskać przepis, należy zagnieść ciasto - w końcu, jeśli coś jest nie tak z drożdżami, lepiej to zrozumieć na samym początku procesu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Mąka - 500 g

2.

mleko - 200 ml

3.

Twarożek 18% (tłuszcz) - 120 g

4.

Masło 82,5% - 120 g

5.

Cukier - 100 g

6.

Jaja C0 - 2 szt.

7.

Prasowane drożdże - 25 g

8.

Cukier waniliowy - 10 g

9.

Sól - 0.3 łyżeczka

10.

rodzynki - 100 g

11.

Cukier puder - 150 g

12.

Białko jaja na twardo - 1 szt.

13.

Sok cytrynowy - 10 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

16%

Tłuszcz

145г

🍚

73%

Węglowodany

678г

🥩

12%

Białko

108г

🔥

4403

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w połowie ciepłego mleka, dodaj kilka łyżek mąki i taką samą ilość cukru. Mieszaj, aż masa będzie gładka i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 10–20 minut, aż pojawi się pianka.

2

Krok 2

Twarożek połączyć z pozostałym mlekiem i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka ubić trzepaczką z pozostałym cukrem i dodać do masy twarogowej.

3

Krok 3

Zmiękcz masło w temperaturze pokojowej lub lekko rozpuść w kuchence mikrofalowej. Do masy jajecznej wmieszaj masło, dodaj cukier waniliowy i sól.

4

Krok 4

W dużej misce wymieszaj ciasto z masą twarogowo-jajeczną. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Ugniataj przez 10 minut. Następnie przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

5

Krok 5

Przygotuj rodzynki. Opłucz i osusz serwetkami, aby nie pozostała woda. Jeśli rodzynki są zbyt suche, można je wstępnie namoczyć na pół godziny.

6

Krok 6

Gdy ciasto wyrośnie dodajemy suszone rodzynki i ponownie dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto pozostawiamy pod folią na kolejną godzinę.

7

Krok 7

Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozprowadzić pomiędzy foremkami. Z tej ilości ciasta wyjdą dwa duże ciasta wielkanocne lub kilka małych. Wypełnij formularze do połowy, maksymalnie 2/3. Przykryć ręcznikiem i pozostawić kawałki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30–40 minut.

8

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieścić w nim blachy z ciastami wielkanocnymi i piec około 30–40 minut. Czas zależy od wielkości foremek. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

9

Krok 9

Przygotuj biały lukier. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać połowę proszku, następnie sok z cytryny. Ugniatając masę, kontynuuj dodawanie cukru pudru, aż lukier będzie miał konsystencję przypominającą płynną śmietanę.

10

Krok 10

Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia, a następnie posmaruj je cukrem pudrem za pomocą silikonowej szpatułki. Gdy lukier jest jeszcze wilgotny, można ozdobić wierzch dekoracyjną posypką.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone