Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Chcesz nauczyć się gotować zupę pomidorową z małżami? Zatem skorzystaj z naszego szczegółowego przepisu na to danie! Proces nie jest zbyt skomplikowany, a wynik przynajmniej nie zawiedzie (jeśli oczywiście lubisz owoce morza). I co ważne, zupa okazuje się bardzo sycąca, mimo że gotuje się ją na wodzie, a nie na bulionie. Efekt ten uzyskano dzięki domieszce ryżu i gęstej konsystencji potrawy. Otóż czosnek i bazylia, które dodawane są na ostatnim etapie przygotowania zupy, nadają jej pikantny, świeży aromat. Ogólnie będzie ciekawie!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Oczyszczone małże - 200 g
Ryż - 100 g
Pomidor - 4 szt.
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Liście bazylii) - 50 g
Wytrawne białe wino - 100 ml
Olej roślinny - 4 łyżka
Cukier - ½ łyżeczka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
74г
🍚
Węglowodany
115г
🥩
Białko
36г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki zupy. Cebulę i marchewkę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach. l. olej (7 minut). Pomidory zaparzyć wrzącą wodą, następnie zanurzyć je w wodzie z lodem i usunąć skórkę. Bazylię umyć, osuszyć i oddzielić liście od gałązek.
Drobno posiekaj dwa pomidory i połowę liści bazylii. Dodać do cebuli i marchewki. Smażyć, od czasu do czasu mieszając (6 minut). Zdjąć z ognia i zmiksować w blenderze.
Na patelnię wlać przecier pomidorowy. Zalać 500 ml pitnej wody i doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i usmaż na nim ryż (3 minuty). Dodaj wino i cukier. Dusić bez przykrycia przez 5 minut. Dodaj ryż do garnka z zupą. Gotuj przez 10 minut.
Usuń nasiona z pozostałych pomidorów. Miąższ pokroić w cienkie paski. Obierz i posiekaj czosnek. Pozostałe liście bazylii pokroić w cienkie paski.
Do prawie gotowej zupy dodaj małże, pomidory, czosnek i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut. Rozlać do miseczek i podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku