MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Phở bò, zupa wołowa z makaronem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Phở bò, zupa wołowa z makaronem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 godz.

Czas gotowania

6 godz. 40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pho (właściwie wymawiane coś pomiędzy „pho” a „pho”) to tradycyjna wietnamska zupa z makaronem ryżowym na bazie mocnego, aromatycznego bulionu z mięsa lub drobiu. Zupy te pojawiły się na północy kraju nie tak dawno temu – niecałe sto lat temu. Tamtejsi szefowie kuchni starali się zadowolić gusta zarówno lokalnych mieszkańców, jak i Francuzów, przed których przybyciem nie jedli wołowiny – byki były jedynie siłą pociągową. Oprócz mięsa wołowina pho często zawiera wstępnie ugotowane klopsiki wołowe, czasami zmieszane z wieprzowiną.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 23

Porcje:

1.

Kości wołowe - 1.5 kg

2.

Polędwica wołowa - 400 g

3.

Makaron ryżowy Midori duży - 300 g

4.

Cebula cebulowa - 1 szt.

5.

Marchewka - 1 szt.

6.

Seler - 120 g

7.

Daikon - 1 szt.

8.

Czosnek - 7 ząbek

9.

Ożywić - 33 g

10.

Sos rybny - 2 łyżka

11.

Goździk - 12 szt.

12.

Anyż gwiazdkowaty - 6 szt.

13.

Cynamon - 1 szt.

14.

Nasiona kolendry - 1 łyżeczka

15.

Sól - do smaku

16.

Fasola (kiełki) - 15 g

17.

Cebula cebulowa - ½ szt.

18.

Czerwona papryczka chili - do smaku

19.

Limonka - do smaku

20.

Kolendra - do smaku

21.

Zielona cebula - do smaku

22.

Słodki sos chili - do smaku

23.

Sos Hoisin - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

22%

Tłuszcz

316г

🍚

50%

Węglowodany

736г

🥩

28%

Białko

409г

🔥

7116

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Umieść kości w rondlu o pojemności 6 litrów. Napełnij zimną wodą, aż zostaną całkowicie przykryte. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Następnie odlej bulion, opłucz kości z piany i włóż z powrotem na patelnię. Dodaj świeżą zimną wodę, aby wypełnić patelnię w ¾. Postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Odtłuszczaj pianę przez 10 minut.

2

Krok 2

Obierz cebulę (można usunąć tylko grubą skórkę, pozostawiając cienkie brązowe warstwy) i wbić w nią pączki goździków. Cebulę weź szczypcami i lekko przypal na otwartym ogniu, włóż do bulionu. Również spal i do bulionu dodaj laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty i grubo pokrojony imbir. Jeśli posiadasz kuchenkę elektryczną, możesz podsmażyć przyprawy na suchej patelni (goździki przed włożeniem ich do cebuli). Do bulionu dodać kolendrę.

3

Krok 3

Obierz i grubo posiekaj czosnek, marchew, daikon i seler. Dodaj warzywa do bulionu. Gotuj bulion pod przykryciem przez 3 godziny. Ogrzewanie pod bulionem powinno być minimalne, aby bulion się nie zagotował. Jeśli zacznie wrzeć, możesz stopniowo dodawać zimną wodę.

4

Krok 4

Gotowy bulion zdejmij z ognia, całkowicie ostudź przez 2 godziny. Następnie włóż do lodówki na 2-3 godziny. Usuń zamrożony tłuszcz z powierzchni.

5

Krok 5

Rosół postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez kolejne 3 godziny. Następnie dodaj sól i sos rybny.

6

Krok 6

Z bulionu usuń kości (szpik kostny można zjeść, świetnie smakuje z pieczywem). Bulion przelać do czystego rondla.

7

Krok 7

Około 30 minut wcześniej włóż polędwicę wołową do zamrażarki, a następnie pokrój ją w szerokie plastry o grubości nie większej niż 2 mm (lekko zamrożona polędwica jest łatwiejsza do krojenia).

8

Krok 8

Przygotuj wszystko do podania: pokrój zieloną cebulę na średnie kawałki, usuń łodygi z kolendry, pokrój limonki na ćwiartki, przekrój kiełki fasoli na pół, chili pokrój w pierścienie, a cebulę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu w kawałkach.

9

Krok 9

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać zimną wodą i lekko osuszyć.

10

Krok 10

Doprowadź bulion do wrzenia. Makaron rozłóż do misek i ułóż na nich plastry mięsa. Połóż miski i dekoracje na stole. Już na stole wlej wrzący bulion do misek - mięso ugotuje się bezpośrednio na talerzu.

11

Krok 11

Do każdej porcji dodaj trochę dekoracji, wyciśnij sok z limonki i dopraw sosami. Jeść łyżką, pomagając sobie pałeczkami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone