PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Płatki zbożowe będą harmonijnym i satysfakcjonującym dodatkiem do zupy z suszonych borowików. Może to być proso, kasza gryczana, kasza manna, płatki owsiane. Na nasz gust najbardziej odpowiedni jest jęczmień perłowy. Jęczmień ugotuje się szybciej; jęczmień holenderski zajmie więcej czasu, ale można go ugotować wcześniej lub ugotować równolegle z bulionem grzybowym i gotowe do dodania do zupy.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Białe suszone grzyby - 70 g
Kasza perłowa (holenderska) - 100 g
Ziemniak - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Olej roślinny - 2 łyżka
Liść laurowy - 1 szt.
Sól - do smaku
Kwaśna śmietana - do smaku
Koperek - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
59г
🍚
Węglowodany
156г
🥩
Białko
38г
🔥
Kcal
Aby przygotować zupę z suszonych borowików z kaszą jęczmienną, suszone borowiki namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Ponownie napełnij zimną wodą i pozostaw na 2-3 godziny.
Kaszę perłową opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny.
Pieczarki wyjąć, lekko odcisnąć i pokroić na małe kawałki. Zachowaj wodę z grzybów. Obierz marchewkę, ziemniaki i cebulę.
Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
Do garnka wlać wodę do objętości 2 litrów, dodać grzyby, podpalić i doprowadzić do wrzenia. Usuń powstałą pianę.
Kaszę perłową odcedź z wody, w której moczyły się płatki, a kaszę przełóż na patelnię z grzybami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza perłowa i grzyby zmiękną – 40–50 minut. Grzyby i kasza perłowa będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
Gotując zupę z suszonych borowików, dodaj sól do smaku.
Marchewkę pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z liściem laurowym, podsmażoną cebulą i marchewką. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Odstaw na około 10 minut. Przelać do talerzy i podawać ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku