MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Płatki zbożowe będą harmonijnym i satysfakcjonującym dodatkiem do zupy z suszonych borowików. Może to być proso, kasza gryczana, kasza manna, płatki owsiane. Na nasz gust najbardziej odpowiedni jest jęczmień perłowy. Jęczmień ugotuje się szybciej; jęczmień holenderski zajmie więcej czasu, ale można go ugotować wcześniej lub ugotować równolegle z bulionem grzybowym i gotowe do dodania do zupy.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Białe suszone grzyby - 70 g

2.

Kasza perłowa (holenderska) - 100 g

3.

Ziemniak - 2 szt.

4.

Marchewka - 1 szt.

5.

Cebula - 1 szt.

6.

Olej roślinny - 2 łyżka

7.

Liść laurowy - 1 szt.

8.

Sól - do smaku

9.

Kwaśna śmietana - do smaku

10.

Koperek - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

59г

🍚

62%

Węglowodany

156г

🥩

15%

Białko

38г

🔥

1283

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby przygotować zupę z suszonych borowików z kaszą jęczmienną, suszone borowiki namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Ponownie napełnij zimną wodą i pozostaw na 2-3 godziny.

2

Krok 2

Kaszę perłową opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny.

3

Krok 3

Pieczarki wyjąć, lekko odcisnąć i pokroić na małe kawałki. Zachowaj wodę z grzybów. Obierz marchewkę, ziemniaki i cebulę.

4

Krok 4

Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.

5

Krok 5

Do garnka wlać wodę do objętości 2 litrów, dodać grzyby, podpalić i doprowadzić do wrzenia. Usuń powstałą pianę.

6

Krok 6

Kaszę perłową odcedź z wody, w której moczyły się płatki, a kaszę przełóż na patelnię z grzybami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza perłowa i grzyby zmiękną – 40–50 minut. Grzyby i kasza perłowa będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.

7

Krok 7

Gotując zupę z suszonych borowików, dodaj sól do smaku.

8

Krok 8

Marchewkę pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z liściem laurowym, podsmażoną cebulą i marchewką. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Odstaw na około 10 minut. Przelać do talerzy i podawać ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone