MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Chłodnik z majonezem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Chłodnik z majonezem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli nie lubisz połączenia kwasu chlebowego z warzywami, przygotuj okroshkę z majonezem według naszego przepisu. Faktem jest, że składniki tego dania „przerabiamy” na zupę przy użyciu zwykłej schłodzonej wody! Czy jest to możliwe, jeśli mówimy o okroshce? Co dziwne, tak, bo istotą tej zupy jest połączenie drobno posiekanych warzyw z zimnym płynem. Oznacza to, że w ogóle nie mówimy konkretnie o kwasie chlebowym. Dlatego jeśli przygotujesz okroshkę z majonezem, być może Twoi bliscy odbiorą ją jeszcze lepiej niż tradycyjna. Do dania dołączona jest także kiełbasa lekarska, którą wielu Rosjan uwielbia od dzieciństwa i budzi nostalgiczne, jak najbardziej pozytywne emocje.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

majonez - 200 g

2.

Gotowana kiełbasa Doctorskaya - 250 g

3.

Ziemniak - 5 szt.

4.

jajko - 5 szt.

5.

Ogórek - 2 szt.

6.

Pietruszka - 50 g

7.

Koperek - 50 g

8.

Zielona cebula - 50 g

9.

Sól - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

63%

Tłuszcz

228г

🍚

16%

Węglowodany

59г

🥩

21%

Białko

75г

🔥

2598

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj bazę dla okroshki z majonezem. Zagotuj 2 litry wody i całkowicie ostudź. Jajka ugotować na twardo (10 minut). Ziemniaki gotujemy w skórkach, aż będą miękkie i ostudzone.

2

Krok 2

Obierz ziemniaki na okroshkę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Aby były dokładniejsze, pozwól bulwom dokładnie ostygnąć. Aby to zrobić, lepiej umieścić je w lodówce.

3

Krok 3

Ochłodzić jajka na okroshkę pod bieżącą wodą. Następnie obierz i drobno posiekaj. Wlać do dużej miski. Włóż do niego wcześniej pokrojone w kostkę ziemniaki.

4

Krok 4

Kiełbasę lekarską na okroshkę pokroić w drobną kostkę. Można użyć kiełbasy ruskiej lub innej gotowanej, ale lepsza jest niskotłuszczowa kiełbasa lekarska. Kiełbasę włóż do miski z ziemniakami i jajkami.

5

Krok 5

Ogórki i warzywa umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Ogórka przekrój wzdłuż na 2 części i pokrój w małe plasterki. Usuń grube gałązki zieleniny, resztę drobno posiekaj.

6

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki okroshki. Dodaj sól do smaku. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj przegotowaną wodę do pożądanej konsystencji i ponownie dobrze wymieszaj. Pozwól okroshce parzyć przez 30 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone