Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 45 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Żurek z kwasem
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Wędzone żeberka wieprzowe - 1 kg
Kiełbasy wieprzowe półwędzone - 600 g
Kwas Oczakowski - 500 ml
Śmietana 40% (tłuszcz) - 200 g
Jajka na twardo - 3 szt.
Ziemniak - 3 szt.
Marchewka - 2 szt.
Czosnek - 3 ząbek
Pietruszka - 5 pęczek
Liść laurowy - 2 szt.
Stół z tartego chrzanu - 1 łyżka
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
806г
🍚
Węglowodany
169г
🥩
Białko
218г
🔥
Kcal
Żeberka przeciąć wzdłuż żeberka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zebrać pianę. Dodać łodygi pietruszki i dusić około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Kiełbasę pokroić w grube plastry, marchewkę w półkola, ziemniaki w kostkę. Na patelnię z żeberkami dodajemy kiełbasę i marchewkę, a po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotuj przez kolejne 20 minut, aż warzywa będą gotowe. Mięso i warzywa przełożyć do miski, a bulion przecedzić do czystego rondla.
Do bulionu dodać kwas chlebowy i liść laurowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez 5–10 minut. Śmietanę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i chrzanem, stopniowo dodawaj do bulionu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Na talerzach ułóż żeberka, kiełbasę, warzywa i pokrojone jajka. Zalać bulionem i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku