Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ryż z gulaszem na patelni to proste i satysfakcjonujące danie, które można przygotować dosłownie w 20-30 minut. Czasami nazywa się go nawet leniwym pilawem i chociaż technologia gotowania jest tutaj inna, ryż z gulaszem okazuje się bardzo smaczny i aromatyczny ze względu na dużą ilość soku mięsnego, w którym nasączone są płatki. Do tego dania najlepiej sprawdzi się ryż o niskiej zawartości skrobi. Spróbuj wybrać ten, którego opakowanie jest oznaczone „dla pilawu”. Z pewnością sprawi, że Twoje danie będzie kruche.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Gulasz (dowolny) - 350 g
Ryż basmati - 1 szklanka
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Szafran Imereti - ½ łyżeczka
Zira - do smaku
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Olej roślinny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
167г
🍚
Węglowodany
150г
🥩
Białko
82г
🔥
Kcal
Przygotuj ryż. Napełnij go wodą i wypłucz kilka razy, aż woda będzie czysta. Następnie ryż przełożyć na sito i odstawić na co najmniej 10 minut, aby odsączyć nadmiar wody.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę, czosnek drobno posiekać nożem. Szafran Imereti zalać 100 ml wrzącej wody i pozostawić na 10 minut. Kminek utrzeć w moździerzu.
Za pomocą łyżki ostrożnie wyjmij tłuszcz z puszki z gulaszem i odłóż go na bok. Gulasz przełóż do miski i za pomocą widelca i noża podziel na mniejsze kawałki.
Rozgrzej dużą, głęboką patelnię z grubym dnem. Dodać tłuszcz z gulaszu i 2 łyżki. olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając. Do cebuli dodać czosnek, wymieszać i smażyć warzywa przez kolejne 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do cebuli i czosnku dodać marchewkę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 3 minuty. Dodaj ryż, zwiększ ogień do nieco powyżej średniego i gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty.
Gulasz włożyć na patelnię z ryżem i warzywami. Sól, pieprz, dodaj kminek i napar szafranowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlać około 200 ml wrzącej wody. Woda powinna tylko lekko przykrywać ryż. Zmniejsz ogień do małego i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj przez 10 minut. Wyłącz ogień, przykryj patelnię grubym ręcznikiem lub kocem i odstaw na 10 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku