MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ryż z konserwą mięsną na patelni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ryż z konserwą mięsną na patelni

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ryż z gulaszem na patelni to proste i satysfakcjonujące danie, które można przygotować dosłownie w 20-30 minut. Czasami nazywa się go nawet leniwym pilawem i chociaż technologia gotowania jest tutaj inna, ryż z gulaszem okazuje się bardzo smaczny i aromatyczny ze względu na dużą ilość soku mięsnego, w którym nasączone są płatki. Do tego dania najlepiej sprawdzi się ryż o niskiej zawartości skrobi. Spróbuj wybrać ten, którego opakowanie jest oznaczone „dla pilawu”. Z pewnością sprawi, że Twoje danie będzie kruche.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Gulasz (dowolny) - 350 g

2.

Ryż basmati - 1 szklanka

3.

Cebula - 1 szt.

4.

Marchewka - 1 szt.

5.

Czosnek - 4 ząbek

6.

Szafran Imereti - ½ łyżeczka

7.

Zira - do smaku

8.

Sól - do smaku

9.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Olej roślinny - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

42%

Tłuszcz

167г

🍚

38%

Węglowodany

150г

🥩

21%

Białko

82г

🔥

2340

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ryż. Napełnij go wodą i wypłucz kilka razy, aż woda będzie czysta. Następnie ryż przełożyć na sito i odstawić na co najmniej 10 minut, aby odsączyć nadmiar wody.

2

Krok 2

Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę, czosnek drobno posiekać nożem. Szafran Imereti zalać 100 ml wrzącej wody i pozostawić na 10 minut. Kminek utrzeć w moździerzu.

3

Krok 3

Za pomocą łyżki ostrożnie wyjmij tłuszcz z puszki z gulaszem i odłóż go na bok. Gulasz przełóż do miski i za pomocą widelca i noża podziel na mniejsze kawałki.

4

Krok 4

Rozgrzej dużą, głęboką patelnię z grubym dnem. Dodać tłuszcz z gulaszu i 2 łyżki. olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając. Do cebuli dodać czosnek, wymieszać i smażyć warzywa przez kolejne 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

5

Krok 5

Do cebuli i czosnku dodać marchewkę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 3 minuty. Dodaj ryż, zwiększ ogień do nieco powyżej średniego i gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty.

6

Krok 6

Gulasz włożyć na patelnię z ryżem i warzywami. Sól, pieprz, dodaj kminek i napar szafranowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlać około 200 ml wrzącej wody. Woda powinna tylko lekko przykrywać ryż. Zmniejsz ogień do małego i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj przez 10 minut. Wyłącz ogień, przykryj patelnię grubym ręcznikiem lub kocem i odstaw na 10 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone