MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Truskawkowy crumble

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Truskawkowy crumble

Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kruszonka truskawkowa to jeden z tych deserów, który można przygotować o każdej porze roku, na każdą okazję i dla każdego towarzystwa. Jest bardzo łatwy do wykonania, nie wymaga ogromnej listy produktów ani znacznych inwestycji czasu. Poza tym wygląda bardzo ładnie! Tradycyjnie kruszonkę podaje się z lodami. I można patrzeć nieskończenie długo, jak powoli topi się na ciepłym nadzieniu truskawkowym. Uwierz mi, to szczególna przyjemność! Dodatkowym atutem jest to, że kruszonka truskawkowa jest łatwa w transporcie, dzięki czemu możesz odwiedzić znajomych czy bliskich nie z pustymi rękami, ale z deserem, który będzie smakował i wyglądał świetnie!

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Truskawka - 800 g

2.

Cukier - 3 łyżka

3.

Skrobia kukurydziana - 3 łyżka

4.

Sok pomarańczowy - 1 łyżka

5.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 120 g

6.

Mąka - 80 g

7.

Duże płatki owsiane - 65 g

8.

brązowy cukier - 80 g

9.

Cukier waniliowy - 1 łyżka

10.

Mielony cynamon - ½ łyżeczka

11.

Sól - 0.3 łyżeczka

12.

lody waniliowe - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

123г

🍚

71%

Węglowodany

361г

🥩

5%

Białko

28г

🔥

2670

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Oddziel działki od truskawek. Duże jagody pokrój na 2-4 części, małe zostaw w całości. Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.

2

Krok 2

Jagody przekładamy do miski, posypujemy skrobią i mieszamy szpatułką. Dodać cukier, sok pomarańczowy i ponownie wymieszać. Pozostaw nadzienie na 5 minut. W tym czasie cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

3

Krok 3

W drugiej misce wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, dodaj cukier, sól i cynamon, dodaj cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki szpatułką.

4

Krok 4

Do miski wlać masło i wymieszać, tworząc okruszki. W tym celu wygodnie jest użyć widelca. Płatki owsiane powinny być całkowicie pokryte olejem.

5

Krok 5

Nadzienie truskawkowe przełożyć do żaroodpornego naczynia o wymiarach 18x22 lub 16x16 cm. Posypać nadzieniem bułką tartą, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni formy.

6

Krok 6

Blachę wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 35 minut. Nadzienie powinno zacząć bulgotać na krawędziach patelni, a okruchy powinny zacząć się rumienić. Wyjmij kruszonkę z piekarnika i lekko ostudź. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone