MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Koreańskie grzyby enoki, jak przygotować na patelni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwy

8 Porcje

0.0

Koreańskie grzyby enoki, jak przygotować na patelni

Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Jak ugotować koreańskie grzyby enoki na patelni to chyba najczęstsze pytanie wśród tych, którzy jako pierwsi odkryli na sklepowej półce te nieco dziwne białe nitki. Tak, ich wygląd może być nieco zastanawiający, ale dzięki neutralnemu smakowi i przyjemnemu grzybowemu aromatowi, enoki dobrze komponują się z większością warzyw i sosów, wzbogacając ich smak i nadając potrawie chrupiącą konsystencję. Jednocześnie ich przygotowanie jest łatwe i proste – wystarczy odciąć dolną część pęczka, szybko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć na rozgrzaną patelnię. Dosłownie 5 minut i danie gotowe. Przedstawiamy przepis na enoki smażone w jajku – będzie bardzo smaczne!

Lista składników

Łącznie składników: 13

Porcje:

1.

Enoki - 500 g

2.

Jajka - 2 szt.

3.

Pióra zielonej cebuli - 16 szt.

4.

Sól - do smaku

5.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

6.

Sos sojowy - 70 ml

7.

Czosnek - 1 ząbek

8.

Pióra zielonej cebuli - 1 szt.

9.

Kolendra - 1 pęcz.

10.

Dowolny ostry sos - do smaku

11.

Olej sezamowy do podania - do smaku

12.

Cukier - do smaku

13.

ziarenka sezamu - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

47%

Tłuszcz

233г

🍚

40%

Węglowodany

202г

🥩

13%

Białko

65г

🔥

3128

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Do sosu przełóż czosnek przez prasę, drobno posiekaj zieloną cebulę i kolendrę. Do sosu sojowego dodać: czosnek, dymkę, kolendrę, ostry sos, olej sezamowy i nasiona sezamu, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw sos do zaparzenia.

2

Krok 2

Enoki opłucz pod bieżącą wodą i osusz, układając na sicie. Odetnij dolną, przyciemnioną część grzybów, dosłownie 2-3 cm. Duże pęczki grzybów podziel na równe mniejsze pęczki o grubości około 1-1,5 cm.

3

Krok 3

Odetnij białą część z piór zielonej cebuli. Zieloną część przekrój wzdłuż na pół i zalej zimną wodą na 10 minut. Zawiąż każdy pęczek enoki sznurkami zielonej cebuli, odetnij nadmiar końcówek.

4

Krok 4

Jajka ubić z solą i 1 łyżką. l. wodę w misce z szerokim dnem. Rozgrzej olej roślinny na patelni o grubym dnie i zmniejsz ogień do niskiego. Zanurzaj wiązki enoki w mieszance jajecznej i dokładnie zanurz je w jajku. Ostrożnie przenieś pęczki na patelnię i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z sosem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Włoskie ciasto pomarańczowe

Дарина Сіліна

2356

Kcal

42

Białko

77

Tłuszcz

368

Węglowodany

Kakao pomarańczowe

Эмилия

907

Kcal

16

Białko

39

Tłuszcz

114

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone