Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto Wielkanocne w kuchence mikrofalowej to szybkie i wygodne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem ciasta wielkanocnego, nie spędzając długich godzin w kuchni. Ten przepis jest również odpowiedni dla tych, którzy nie są pewni swojego piekarnika. Kuchenka mikrofalowa Cię nie zawiedzie – bez żadnego wysiłku przygotujesz wspaniały, aromatyczny i puszysty deser! Ciasto to przygotowywane jest bez drożdży, zatem ciasto nie wymaga wyrastania i wyrastania. Oznacza to, że od wyrobienia ciasta do podania głównego wielkanocnego przysmaku na świątecznym stole minie nie więcej niż pół godziny!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mąka - 300 g
mleko - 200 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g
Jajka - 3 szt.
Cukier - 180 g
Cytrynowy - 1 szt.
rodzynki - 50 g
Proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Sól - 0.3 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
107г
🍚
Węglowodany
436г
🥩
Białko
64г
🔥
Kcal
Rozpuść i ostudź masło do temperatury pokojowej. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Odcedź wodę i osusz rodzynki papierowymi ręcznikami.
Aby usunąć woskowy nalot, umyj cytrynę w gorącej wodzie za pomocą sztywnej szczoteczki. Za pomocą drobnej tarki usuń 1 łyżeczkę. skórka owocowa. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij 1 łyżkę. l. sok
W dużej misce połącz jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz sól i ubijaj mikserem na puszystą masę, 5 minut. Dolać mleko i roztopione masło, ponownie wymieszać.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Do miski z płynnymi składnikami wlać mieszaninę mąki. Dodać rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto wlewamy do 4 papierowych foremek o średnicy 10-12 cm lub do 2 foremek o średnicy 16 cm. Formy wypełniamy nie więcej niż do połowy - ciasto znacznie wyrośnie.
Foremki włóż do kuchenki mikrofalowej i piecz małe ciasta na maksymalnej mocy przez 5 minut, duże przez 8 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby kontynuuj pieczenie przez kolejne 2-3 minuty.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku