PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Tort Monastyczna Izba z ciasta francuskiego ma bardzo ciekawą konsystencję: chrupiącą skorupkę „rurek” z soczystymi wiśniami i najdelikatniejszą kwaśną śmietaną. A jeśli zechcecie przetestować przepis na ten wspaniały przysmak w praktyce, będzie nam bardzo miło. Nie musisz kombinować z ciastem: użyj gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy lekko rozwałkować, pokroić w paski, napełnić wiśniami i upiec. Dalej to już kwestia techniki: składamy „kłody”, smarujemy kremem i wkładamy do lodówki na kilka godzin do namoczenia. Następnie posypujemy czekoladą i podajemy na stole tort Chaty Klasztornej z ciasta francuskiego.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g
Mrożone wiśnie bez pestek - 500 g
Cukier - 180 g
Skrobia kukurydziana - 1 łyżka
Śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% - 800 g
Cukier waniliowy - 10 g
Cukier puder - 150 g
gorzka czekolada - 50 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
365г
🍚
Węglowodany
606г
🥩
Białko
77г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki na ciasto Chaty Klasztornej. Ciasto przełożyć z zamrażarki do lodówki na noc: powinno się rozmrażać powoli, tak aby warstwy się nie połamały.
Gdy ciasto się rozmrozi, zajmij się wiśniami. Umieść go na durszlaku ustawionym nad miską. Pozwól mu się rozmrozić. Nadmiar płynu spłynie do miski (można go wykorzystać do przygotowania drinków).
Wymieszaj cukier ze skrobią. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w paski o długości około 22 cm i szerokości 7 cm (15 sztuk). Na wierzchu rozłóż wiśnie. Posypać cukrem wymieszanym ze skrobią.
Uformuj „kłody” dla „Chaty Klasztornej”, dokładnie uszczelniając krawędzie pasków ciasta. Powstałe kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piec klopsiki przez około 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Przygotuj krem na ciasto. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania puszystej masy o jednorodnej konsystencji.
Złóż ciasto „Chata Klasztorna”. Upieczone rurki z nadzieniem wiśniowym układamy na talerzu warstwami w następującej kolejności: 5 sztuk, 4, 3, 2, 1, obficie pokrywając kremem.
Włóż „Chatkę Klasztorną” do lodówki na 3 godziny. Ciemną czekoladę zetrzeć na grubej tarce lub rozdrobnić. Posyp nim ostudzone ciasto i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku