Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto francuskie z jagodami można zaliczyć do ciast błyskawicznych, gdyż gotowe ciasto francuskie to prawdziwy ratunek w sytuacjach awaryjnych. Zawsze warto przechowywać opakowanie lub dwa ciasta francuskiego w zamrażarce. Nadzienie jagodowe okazuje się bardzo soczyste, dlatego koniecznie posyp jagody skrobią – w trakcie pieczenia na dnie ciasta utworzy się pyszna warstwa gęstej fioletowej galaretki. Zgodnie z naszym przepisem ciasto przygotowuje się całkowicie otwarte, ale można wycinać wąskie paski ciasta, robić z nich loki lub ułożyć je na jagodach w formie kratki. W razie potrzeby do jagód można dodać inne jagody lub plasterki jabłka, a po pokrojeniu ciasta na kwadraty i ułożeniu na talerzach każdą porcję udekorować dużą gałką kremowych lodów.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g
Jagoda - 300 g
Cukier - 150 g
jajko - 1 szt.
Skrobia kukurydziana - 2 łyżka
Mąka - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
111г
🍚
Węglowodany
368г
🥩
Białko
64г
🔥
Kcal
Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić do rozmrożenia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść dużą blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika; ona również powinna się nagrzać.
Przygotuj nadzienie. Sortuj jagody, usuwaj liście i niepotrzebne jagody. Umieścić na durszlaku, przepłukać zimną wodą i rozprowadzić jedną warstwą na ręczniku.
Suszone jagody włóż do miski, dodaj skrobię i cukier. Delikatnie wymieszaj nadzienie, uważając, aby nie zdeformować jagód. Możesz po prostu potrząsnąć miską kilka razy, aby jagody pokryły się mieszaniną cukru.
Na blacie kuchennym połóż arkusz papieru do pieczenia i lekko posyp go mąką. Ciasto wyłożyć na papier i rozwałkować na grubość 1 cm. Wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika. Ostrożnie przenieś papier z rozwałkowanym ciastem na rozgrzaną blachę do pieczenia.
Na środek ciasta nakładamy farsz jagodowy i rozprowadzamy go szpatułką po całej powierzchni, nie dochodząc do brzegów ciasta na odległość około 5 cm. Zawiń brzegi ciasta do góry. Ubij jajko i posmaruj ciasto.
Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i piecz ciasto na złoty kolor, około 25 do 30 minut. Ciasto wraz z papierem przełożyć na drewnianą deskę i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku