Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Wielkopostne klopsiki z ryżem mile zaskoczą tych, którzy wierzą, że gorące jedzenie bez mięsa jest jak dzień bez słońca: równie smutne i nudne. Mamy nadzieję, że to danie pozwoli im ponownie przemyśleć swoje poglądy na temat wegetariańskiej kuchni. Wielkopostne klopsiki gotuje się z ryżem, warzywami i pieczarkami, dzięki czemu wychodzą bardzo sycące i aromatyczne. Nawiasem mówiąc, nie są smażone, ale duszone w pikantnym sosie pomidorowym, co sprawia, że smak takich „kotletów” jest szczególnie wyrazisty.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 600 g
Polerowany ryż krótkoziarnisty - 200 g
Cebula cebulowa - 100 g
Marchewka - 100 g
Czosnek - 2 ząbek
Sos pomidorowy do spaghetti - 3 łyżka
Mąka - 70 g
Olej roślinny - 2 łyżka
Mielona papryka - 1 łyżeczka
Suszone zioła - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
42г
🍚
Węglowodany
277г
🥩
Białko
53г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki mięsa mielonego na chude klopsiki. Opłucz ryż. Do rondla wlać 1 litr wody, dodać odrobinę soli i doprowadzić do wrzenia. Włóż do niego ryż i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Umieścić na sicie.
Obierz pieczarki na klopsiki i pokrój je w talerze, a następnie w paski. Obierz i posiekaj cebulę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj grzyby. Mieszając, gotuj przez kolejne 7 minut. Ostudzić.
Ryż połączyć z pieczarkami podsmażonymi z cebulą i marchewką. Dodaj mąkę. Dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać. Mięso mielone na chude klopsiki z ryżem jest gotowe.
Przygotuj sos do klopsików. Rozcieńczyć sos pomidorowy trzema do czterech łyżkami wody pitnej. Dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, suszone zioła do smaku, sól i mielony pieprz. Zamieszać.
Zwiń powstałą masę ryżową w klopsiki. Umieść je na patelni. Wlać powstały sos pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zredukować do średniego i gotować przez 10 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku