MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Ziemniaki na grillu elektrycznym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwy

2 Porcje

0.0

Ziemniaki na grillu elektrycznym

Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Jak smażyć ziemniaki na grillu elektrycznym? Jest to bardzo proste, szybkie i naszym zdaniem znacznie wygodniejsze niż na patelni, ponieważ gospodyni musi stale stać przy kuchence i mieszając zawartość. Dodatkowo w przypadku grillowania nie jest wymagany olej, co zmniejsza kaloryczność potrawy. Cóż, jeśli ugotujesz ziemniaki na grillu z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonego czosnku, wyjdą niezwykle smaczne i aromatyczne. Pamiętaj tylko, że bulw nie należy kroić w ani za grube plastry, ani za cienkie: w pierwszym przypadku mogą pozostać w środku wilgotne, a w drugim mogą się spalić.

Lista składników

Łącznie składników: 6

Porcje:

1.

Małe ziemniaki - 500 g

2.

Posiekany suszony czosnek - 1 łyżeczka

3.

Suszone zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

4.

Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - 2 łyżka

5.

Sól - do smaku

6.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

36г

🍚

68%

Węglowodany

126г

🥩

12%

Białko

23г

🔥

939

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki i grill elektryczny. Obierz ziemniaki i umyj je. Pokroić w plastry o grubości co najmniej 1 cm i przełożyć do dużej miski.

2

Krok 2

Posolić i popieprzyć ziemniaki w misce. Posypać czosnkiem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać, aby przyprawy równomiernie rozłożyły się na plasterkach ziemniaków. Pozostaw na 15 minut.

3

Krok 3

Rozgrzej grill elektryczny zgodnie z instrukcją urządzenia. Rozłóż kilka plasterków ziemniaków. Zamknij grill i gotuj przez 12 minut. Otwórz grilla. Usmażone plastry ziemniaków ułóż na talerzu. Resztę smaż przez trzy minuty.

4

Krok 4

Plasterki ziemniaków ułożyć na talerzu i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. Resztę przygotuj w ten sam sposób. Podawać z dowolnym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb czy drobiu.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Włoskie ciasto pomarańczowe

Дарина Сіліна

2356

Kcal

42

Białko

77

Tłuszcz

368

Węglowodany

Kakao pomarańczowe

Эмилия

907

Kcal

16

Białko

39

Tłuszcz

114

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone