Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jak smażyć ziemniaki na grillu elektrycznym? Jest to bardzo proste, szybkie i naszym zdaniem znacznie wygodniejsze niż na patelni, ponieważ gospodyni musi stale stać przy kuchence i mieszając zawartość. Dodatkowo w przypadku grillowania nie jest wymagany olej, co zmniejsza kaloryczność potrawy. Cóż, jeśli ugotujesz ziemniaki na grillu z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonego czosnku, wyjdą niezwykle smaczne i aromatyczne. Pamiętaj tylko, że bulw nie należy kroić w ani za grube plastry, ani za cienkie: w pierwszym przypadku mogą pozostać w środku wilgotne, a w drugim mogą się spalić.
Łącznie składników: 6
Porcje:
Małe ziemniaki - 500 g
Posiekany suszony czosnek - 1 łyżeczka
Suszone zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - 2 łyżka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
36г
🍚
Węglowodany
126г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki i grill elektryczny. Obierz ziemniaki i umyj je. Pokroić w plastry o grubości co najmniej 1 cm i przełożyć do dużej miski.
Posolić i popieprzyć ziemniaki w misce. Posypać czosnkiem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać, aby przyprawy równomiernie rozłożyły się na plasterkach ziemniaków. Pozostaw na 15 minut.
Rozgrzej grill elektryczny zgodnie z instrukcją urządzenia. Rozłóż kilka plasterków ziemniaków. Zamknij grill i gotuj przez 12 minut. Otwórz grilla. Usmażone plastry ziemniaków ułóż na talerzu. Resztę smaż przez trzy minuty.
Plasterki ziemniaków ułożyć na talerzu i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. Resztę przygotuj w ten sam sposób. Podawać z dowolnym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb czy drobiu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku