Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jak smażyć ziemniaki na grillu elektrycznym? Jest to bardzo proste, szybkie i naszym zdaniem znacznie wygodniejsze niż na patelni, ponieważ gospodyni musi stale stać przy kuchence i mieszając zawartość. Dodatkowo w przypadku grillowania nie jest wymagany olej, co zmniejsza kaloryczność potrawy. Cóż, jeśli ugotujesz ziemniaki na grillu z dodatkiem ziół prowansalskich i suszonego czosnku, wyjdą niezwykle smaczne i aromatyczne. Pamiętaj tylko, że bulw nie należy kroić w ani za grube plastry, ani za cienkie: w pierwszym przypadku mogą pozostać w środku wilgotne, a w drugim mogą się spalić.
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Małe ziemniaki - 500 g
Posiekany suszony czosnek - 1 łyżeczka
Suszone zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - 2 łyżka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
36г
🍚
Węglowodany
126г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki i grill elektryczny. Obierz ziemniaki i umyj je. Pokroić w plastry o grubości co najmniej 1 cm i przełożyć do dużej miski.
Posolić i popieprzyć ziemniaki w misce. Posypać czosnkiem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać, aby przyprawy równomiernie rozłożyły się na plasterkach ziemniaków. Pozostaw na 15 minut.
Rozgrzej grill elektryczny zgodnie z instrukcją urządzenia. Rozłóż kilka plasterków ziemniaków. Zamknij grill i gotuj przez 12 minut. Otwórz grilla. Usmażone plastry ziemniaków ułóż na talerzu. Resztę smaż przez trzy minuty.
Plasterki ziemniaków ułożyć na talerzu i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. Resztę przygotuj w ten sam sposób. Podawać z dowolnym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb czy drobiu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku