MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa z wędzonymi żeberkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa z wędzonymi żeberkami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

2 godz. 20 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa z wędzonymi żeberkami nie pozostawi nikogo obojętnym. Smak wędlin najlepiej wyraża się w zupach strączkowych, z groszkiem lub fasolą. Można kupić żeberka wędzone specjalnie do przygotowania zupy lub wykorzystać te, które zostały z kawałka wędzonego mostka lub polędwicy. Proponujemy zrobić zupę grochową, to sprawdzony klasyk. Jeśli wolisz, aby groszek w zupie był całkowicie ugotowany, prawie jak puree, wybierz groszek łuskany, gotuje się znacznie szybciej niż cały i jest tańszy.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Ziemniak - 400 g

2.

Wędzone żeberka wieprzowe - 600 g

3.

Marchewka - 200 g

4.

Suchy groszek - 100 g

5.

Cebula cebulowa - 1 szt.

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

Liść laurowy - 2 szt.

8.

Sól i mielony czarny pieprz do smaku - do smaku

9.

Woda - 2 l

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

49%

Tłuszcz

332г

🍚

34%

Węglowodany

230г

🥩

16%

Białko

111г

🔥

4366

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz cebulę i czosnek i umieść je w rondlu. Połóż tam wędzone żeberka, liść laurowy i zalej wszystko zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

2

Krok 2

Wędzone żeberka zdjąć z patelni, przełożyć do odpowiedniego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej – dzięki temu mięso łatwo odejdzie od kości.

3

Krok 3

Suchy groszek namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie dokładnie przepłukaj kilka razy pod bieżącą wodą i przełóż do rondla. Gotuj groszek przez około 1 godzinę 20 minut, aż będzie prawie gotowy.

4

Krok 4

Ziemniaki pokroić w kostkę 1,5x1,5 cm, marchewkę zetrzeć na grubej tarce i włożyć do rondelka z groszkiem. Zmniejsz ogień do małego i gotuj zupę przez kolejne 10-15 minut.

5

Krok 5

Wyjmij mięso z ostudzonych żeberek i rozłóż je na włókna. Mięso włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami, dodać sól i zmielony czarny pieprz do smaku i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut.

6

Krok 6

Po upływie wymaganego czasu wyłącz ogień, przykryj patelnię szczelnie pokrywką i gotuj zupę z wędzonych żeberek przez co najmniej 15-20 minut.

7

Krok 7

Gotową zupę podawaj z kwaśną śmietaną, drobno posiekanymi ziołami (według własnego uznania) lub zieloną cebulą. A ta zupa będzie szczególnie dobra, jeśli dodasz do niej grzanki z białego lub żytniego chleba.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone