Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ananasy w cieście francuskim to bardzo smaczny deser, który przypadnie do gustu absolutnie każdemu, młodszemu i starszemu. Jedną z głównych zalet tego dania jest łatwość przygotowania. Tak i wymaga dość dostępnych składników. Syrop ananasowy i mrożone ciasto francuskie są dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Jakie ciasto wybrać? Możesz użyć drożdży lub bez drożdży, w każdym razie okaże się pyszne. Jeśli chodzi o syrop ananasowy, zdecydowanie nie należy go wylewać. Można je polewać lodami, a także np. dodawać do innych składników podczas przygotowywania sorbetu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Ananasy konserwowe w syropie - 10 krążków - do smaku
Ciasto francuskie bez drożdży - 250 g
Jajka - 1 szt.
Cukier brązowy lub cukier puder - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
57г
🍚
Węglowodany
187г
🥩
Białko
31г
🔥
Kcal
Rozmrozić ciasto francuskie. Wyjmij ananasy z syropu i umieść je na sicie, aby odsączyć nadmiar płynu. Następnie osusz każdy pierścień ręcznikiem papierowym.
Ciasto rozwałkować równomiernie na prostokąt o grubości 2 mm. Używaj wałka do ciasta w jednym kierunku, aby zapobiec przesuwaniu się warstw ciasta. Pokrój warstwę na 10 długich pasków o szerokości 1,5 - 2 cm.
Każdy pasek ciasta owiń ciasno wokół pierścienia ananasa, tak aby między zwojami pozostały szczeliny, przez które widać owoce. Jeśli zostanie jakiś nadmiar ciasta, po prostu go odetnij.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i ułóż ananasy tak, aby było między nimi co najmniej 5 cm odstępu. Ubij jajko z 1 łyżką. wodą, aż będzie gładkie i delikatnie posmaruj nim ciasto, uważając, aby nie dostać się do przyciętych brzegów.
Jeśli do posypania używasz brązowego cukru, dodaj go przed pieczeniem. Ale przed podaniem należy posypać gotowy deser cukrem pudrem. Ananasy pieczemy w cieście w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut w trybie „góra-dół” bez konwekcji. Przed podaniem ostudzić przez 10-15 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku