PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli chcesz podążać za tradycją, przygotuj klasyczną zupę ziemniaczaną z wołowiną. Ten przepis przyszedł do nas z klasycznej kuchni francuskiej, ale z biegiem czasu przeszedł zmiany i stał się „nasz”. Oferujemy przepis z bardziej tradycyjnymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jeśli jednak chcesz nakarmić swoją rodzinę francuską wersją tej zupy, zalecamy zakup małych młodych ziemniaków lub mini ziemniaków (młode ziemniaki) i gotowanie ich w całości w bulionie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mostek wołowy z kością - 600 g
Ziemniak - 500 g
Cebula cebulowa - 150 g
Korzen pietruszki - 1 szt.
Korzeń selera - 1 szt.
Liść laurowy - 1 szt.
Natka pietruszki i koperek 1 duża garść - do smaku
Olej roślinny do smażenia - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
184г
🍚
Węglowodany
173г
🥩
Białko
144г
🔥
Kcal
Mostek wołowy z kością umieścić w rondlu, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu, okresowo odgarniając pianę z bulionu, przez co najmniej 1,5 godziny. Gdy mostek wołowy będzie gotowy, wyjmij go z bulionu i przełóż do osobnej miski.
Korzenie pokroić w paski, cebulę w piórka lub półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i najpierw smaż korzenie przez 2 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Razem z korzeniami, listkami laurowymi i cebulą dodajemy do bulionu wołowego, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
Wołowinę oddzielić od kości, pokroić w paski i smażyć na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego na dużym ogniu, około 2 minut. Dodaj rumianą wołowinę do garnka z zupą i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Zdejmij liść laurowy z patelni, zagotuj zupę i natychmiast wyłącz ogień. Przykryj zupę pokrywką i pozostaw na kuchence na kolejne 10-15 minut.
Zupę podawać gorącą, dodając na talerze drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. W razie potrzeby można również dodać czosnek lub dymkę bezpośrednio na talerze.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku