MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa z pieczarkami i kurczakiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa z pieczarkami i kurczakiem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa z pieczarkami i kurczakiem z dodatkiem śmietanki ma szansę stać się ulubionym pierwszym daniem dla Ciebie i Twoich bliskich. Małe dzieci chętnie je jedzą, ale dorosłym zapewne też będzie się to podobało. To pierwsze danie o grzybowym aromacie i delikatnym kremowym smaku przygotowuje się szybko i łatwo. W przepisie do zupy dodajemy pieczarki, ale nikt nie zabrania zastępowania ich grzybami leśnymi. Spróbuj użyć mrożonych grzybów miodowych lub suszonych szlachetnych borowików – wtedy zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, o wyrazistym grzybowym smaku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Filet z kurczaka - 300 g

2.

Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 500 g

3.

Marchewka - 150 g

4.

Cebula cebulowa - 100 g

5.

Seler - 50 g

6.

Masło - 30 g

7.

Śmietanka 22% tłuszczu - 150 ml

8.

Mąka - 2 łyżka

9.

Liść laurowy - 2 szt.

10.

Tymianek (tymianek) - 0.3 g

11.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

12.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

41%

Tłuszcz

178г

🍚

31%

Węglowodany

136г

🥩

28%

Białko

121г

🔥

2684

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Filet z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, włóż do rondla, dodaj liść laurowy, zalej 1,5 litra wody i gotuj na średnim ogniu aż do wrzenia.

2

Krok 2

Gdy woda na patelni się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bulion z filetem z kurczaka przez około 10 minut, okresowo usuwając pianę. Wyjmij filet z bulionu i przełóż go do osobnej miski.

3

Krok 3

Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny i masło na patelni na średnim ogniu, dodaj warzywa i smaż, aż cebula stanie się przezroczysta.

4

Krok 4

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dodać na patelnię z warzywami. Kontynuuj smażenie wszystkich składników, aż grzyby będą miękkie.

5

Krok 5

Na patelnię dodać tymianek, sól, zmielony czarny pieprz i mąkę pszenną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze około 2 minut i zdjąć patelnię z ognia.

6

Krok 6

Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem i dobrze wymieszać. Filet z kurczaka pokroić na włókna i dodać do pozostałych składników.

7

Krok 7

Śmietankę należy wcześniej wyjąć z lodówki; powinna mieć temperaturę pokojową (zapobiegnie to zważeniu się w zupie). Do zupy dodać śmietanę i dobrze wymieszać.

8

Krok 8

Na małym ogniu zagotuj zupę z pieczarkami i kurczakiem, natychmiast wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw zupę na kuchence na kolejne 7-10 minut.

9

Krok 9

Podawaj zupę, opcjonalnie dekorując talerze ulubionymi ziołami lub zieloną cebulką. Do tej zupy świetnie komponują się także krakersy lub grzanki z serem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone