Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zupa z sercami kurczaka jest niezwykle prosta i nieskomplikowana. Prawdopodobnie gotowały je w Twojej rodzinie zarówno Twoja mama, jak i babcia. A my proponujemy spojrzeć na to pierwsze danie z innej perspektywy i przyrządzić je w azjatyckim stylu. Podstawą zupy będzie makaron gryczany, dzięki któremu danie będzie bardziej pożywne. Grzyby wzbogacą smak, a pikanterii dodadzą sosy imbirowy, sojowy i ostrygowy. Składniki takiej zupy można łatwo zmieniać: boczniaki zamień na pieczarki lub dodaj shiitake zamiast kapusty pekińskiej, weź świeży szpinak, a wybór rodzaju makaronu również należy do Ciebie. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie samych serc.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Serca z kurczaka - 500 g
kapusta pekińska - 500 g
Marynowane boczniaki Steinhauera - 200 g
Korzeń imbiru - 20 g
Makaron gryczany - 100 g
Sos sojowy - 2 łyżka
Sos z ostryg - 2 łyżka
Ocet ryżowy - 2 łyżka
Czerwona papryczka chili - 1 szt.
Szalotka - 1 szt.
Olej sezamowy do podania - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
156г
🍚
Węglowodany
116г
🥩
Białko
104г
🔥
Kcal
Serca kurczaka dokładnie opłucz pod zimną wodą, usuń wszystkie naczynia krwionośne i tłuszcz, przekrój każde serce na pół i opłucz, aby usunąć skrzepy krwi. Serca włożyć do dużego rondla, zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Niech serca gotują się dosłownie przez 3-4 minuty, a następnie odcedzają na durszlaku.
Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym. Włóż serca z powrotem do miski i zalej 2,5 litra wrzącej wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 minut. Przygotuj warzywa: boczniakom odetnij korzenie, a same grzyby podziel rękoma na długie paski. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski.
Obierz imbir. Wygodniej jest to zrobić łyżką: po prostu zeskrob nią skórkę. Imbir pokroić w cienkie plasterki. Pokrój papryczkę chili i zieloną cebulę po przekątnej.
Do zupy z sercami kurczaka dodać boczniaki i gotować 10 minut. Dodać korzeń imbiru, kapustę pekińską, sos sojowy i ostrygowy i gotować kolejne 5 minut.
Do bulionu dodać makaron gryczany i gotować kolejne 5-6 minut (dokładny czas gotowania znajdziesz na opakowaniu makaronu). Wlać ocet ryżowy, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Do zupy dodać papryczkę chili i pozostawić na około 10 minut. Skosztować bulionu i doprawić do smaku (można dodać więcej sosów i octu). Przed podaniem na talerze nałóż kilka kropli oleju sezamowego i posyp zieloną cebulą.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku