MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa z kurzymi sercami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa z kurzymi sercami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa z sercami kurczaka jest niezwykle prosta i nieskomplikowana. Prawdopodobnie gotowały je w Twojej rodzinie zarówno Twoja mama, jak i babcia. A my proponujemy spojrzeć na to pierwsze danie z innej perspektywy i przyrządzić je w azjatyckim stylu. Podstawą zupy będzie makaron gryczany, dzięki któremu danie będzie bardziej pożywne. Grzyby wzbogacą smak, a pikanterii dodadzą sosy imbirowy, sojowy i ostrygowy. Składniki takiej zupy można łatwo zmieniać: boczniaki zamień na pieczarki lub dodaj shiitake zamiast kapusty pekińskiej, weź świeży szpinak, a wybór rodzaju makaronu również należy do Ciebie. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie samych serc.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Serca z kurczaka - 500 g

2.

kapusta pekińska - 500 g

3.

Marynowane boczniaki Steinhauera - 200 g

4.

Korzeń imbiru - 20 g

5.

Makaron gryczany - 100 g

6.

Sos sojowy - 2 łyżka

7.

Sos z ostryg - 2 łyżka

8.

Ocet ryżowy - 2 łyżka

9.

Czerwona papryczka chili - 1 szt.

10.

Szalotka - 1 szt.

11.

Olej sezamowy do podania - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

41%

Tłuszcz

156г

🍚

31%

Węglowodany

116г

🥩

28%

Białko

104г

🔥

2309

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Serca kurczaka dokładnie opłucz pod zimną wodą, usuń wszystkie naczynia krwionośne i tłuszcz, przekrój każde serce na pół i opłucz, aby usunąć skrzepy krwi. Serca włożyć do dużego rondla, zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Niech serca gotują się dosłownie przez 3-4 minuty, a następnie odcedzają na durszlaku.

2

Krok 2

Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym. Włóż serca z powrotem do miski i zalej 2,5 litra wrzącej wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 minut. Przygotuj warzywa: boczniakom odetnij korzenie, a same grzyby podziel rękoma na długie paski. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski.

3

Krok 3

Obierz imbir. Wygodniej jest to zrobić łyżką: po prostu zeskrob nią skórkę. Imbir pokroić w cienkie plasterki. Pokrój papryczkę chili i zieloną cebulę po przekątnej.

4

Krok 4

Do zupy z sercami kurczaka dodać boczniaki i gotować 10 minut. Dodać korzeń imbiru, kapustę pekińską, sos sojowy i ostrygowy i gotować kolejne 5 minut.

5

Krok 5

Do bulionu dodać makaron gryczany i gotować kolejne 5-6 minut (dokładny czas gotowania znajdziesz na opakowaniu makaronu). Wlać ocet ryżowy, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

6

Krok 6

Do zupy dodać papryczkę chili i pozostawić na około 10 minut. Skosztować bulionu i doprawić do smaku (można dodać więcej sosów i octu). Przed podaniem na talerze nałóż kilka kropli oleju sezamowego i posyp zieloną cebulą.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone