MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Królewska zupa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Królewska zupa

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz. 30 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gulasz królewski otrzymał taką nazwę nie ze względu na obecność w składzie drogich składników, ale ze względu na ich dużą ilość i bogactwo smaku potrawy. Ponadto, jeśli zagłębisz się w historię, zrozumiesz, że monarchowie często preferowali bardzo proste jedzenie! Nasza zupa rzeczywiście nie jest zbyt skomplikowana, ale z pewnością ciekawa. Przepis zawiera mięso, kaszę jaglaną, a także cebulę, marchew, czosnek i ziemniaki. Nawiasem mówiąc, nie smażymy wstępnie warzyw, ponieważ ten proces kulinarny nie jest typowy dla gulaszy. Ale możesz przyprawić danie według własnych upodobań: dodać ziarna pieprzu, liście laurowe, suszone zioła. Użyliśmy także pasty pomidorowej, która nadała gulaszowi bardziej apetyczny wygląd.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Wieprzowina z kością - 500 g

2.

Płatki jaglane - 60 g

3.

Ziemniak - 300 g

4.

Marchewka - 150 g

5.

Cebula - 100 g

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

Pietruszka - 3 pęczek

8.

koncentrat pomidorowy - 2 łyżka

9.

Sól - do smaku

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

115г

🍚

42%

Węglowodany

164г

🥩

28%

Białko

110г

🔥

2152

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki zupy. Umieść wieprzowinę na patelni. Zalać 2 litrami wody, podpalić i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę. Gotuj bulion przez 1,5 godziny.

2

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj cebulę do zupy. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce. Kaszę jaglaną zalać zimną wodą i pozostawić na 15 minut.

3

Krok 3

Gotowy bulion na gulasz przecedzić przez drobne sito do czystego rondla. Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Rosół postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę soli.

4

Krok 4

Kaszę jaglaną przesypujemy na drobne sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Dodać do bulionu mięsnego. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

5

Krok 5

Ziemniaki na zupę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodać do bulionu z kaszą jaglaną. Dodać posiekaną cebulę i startą marchewkę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

6

Krok 6

Pokrojone mięso włóż do bulionu z warzywami i kaszą jaglaną. Sól i pieprz do smaku. Obierz ząbki czosnku i przepuść je przez prasę. Umyj i osusz natkę pietruszki. Usuń wszystkie twarde łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa.

7

Krok 7

Czosnek rozetrzeć łyżką lub tłuczkiem i połową natki pietruszki. Do prawie gotowego gulaszu dodajemy razem z koncentratem pomidorowym. Zamieszać. Sól i pieprz do smaku.

8

Krok 8

Gotuj gulasz przez kolejne 5 minut. Przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw gulasz na 5 minut: dzięki temu jego smak będzie bardziej intensywny.

9

Krok 9

Gotowy gulasz królewski rozłóż na talerze. Do każdego dodaj posiekane warzywa. Można też dodać śmietanę. Natychmiast podawaj gulasz.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone