Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na zupę ryżową z mięsem przyda się gospodyni domowej, jeśli rodzina woli obfite pierwsze dania. Tak, nie mówimy w tym przypadku o żadnej lekkości, ale smak potrawy jest naprawdę znakomity. Pierwszy przyrządzamy na dobrym bulionie mięsnym (proponujemy wieprzowinę z kością, ale można też użyć wołowiny). Następnie filtruje się go do rondla, a następnie rozpoczyna się właściwy proces gotowania zupy. Do bulionu dodaje się kolejno warzywa (cebulę i marchewkę) duszone z koncentratem pomidorowym, następnie ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek, co nadaje potrawie pikantny smak i wyjątkowy aromat. Zupę podajemy z ziołami, które dodają świeżości i pikantnych nut.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Wieprzowina z kością - 500 g
Woda pitna - 3 l
Ziemniak - 300 g
Cebula - 100 g
Marchewka - 150 g
Ryż - 80 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Czosnek - 2 ząbek
Liść laurowy - 2 szt.
Pietruszka - 1 pęczek
Koperek - 1 pęczek
Olej roślinny - 2 łyżka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
151г
🍚
Węglowodany
230г
🥩
Białko
115г
🔥
Kcal
Przygotować składniki na zupę ryżową z mięsem. Umyj wieprzowinę i włóż do rondla. Napełnij wodą pitną i zagotuj. Usuń piankę. Gotuj bulion przez 1,5 godziny.
Obierz i drobno posiekaj cebulę do zupy. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce. Na małej patelni rozgrzej olej. Dodać przygotowane warzywa i mieszając smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw. Z patelni zalać 2 łyżkami wody pitnej lub bulionu. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do momentu użycia.
Gotowy bulion przecedzić przez drobne sito do czystego rondla. Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Rosół postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Opłucz ryż. Dodać do bulionu mięsnego. Mieszaj i gotuj przez 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do bulionu z ryżem. Gotuj przez 5 minut.
Do bulionu z ryżem dodaj warzywa duszone z koncentratem pomidorowym oraz posiekane mięso. Sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę ryżową na średnim ogniu przez 5 minut.
Obierz ząbki czosnku i przetrzyj je przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do zupy ryżowej wraz z liściem laurowym. Gotuj przez kolejne 3 minuty. Usuń liść laurowy.
Garnek z zupą ryżową z mięsem szczelnie przykryj pokrywką. Odstaw zupę na około 5 minut, aby pogłębiła smak.
Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć, usunąć zdrewniałe łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Wlać zupę do misek. Do każdego dodaj posiekane warzywa.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku