MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa ryżowa z mięsem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa ryżowa z mięsem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz. 30 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przepis na zupę ryżową z mięsem przyda się gospodyni domowej, jeśli rodzina woli obfite pierwsze dania. Tak, nie mówimy w tym przypadku o żadnej lekkości, ale smak potrawy jest naprawdę znakomity. Pierwszy przyrządzamy na dobrym bulionie mięsnym (proponujemy wieprzowinę z kością, ale można też użyć wołowiny). Następnie filtruje się go do rondla, a następnie rozpoczyna się właściwy proces gotowania zupy. Do bulionu dodaje się kolejno warzywa (cebulę i marchewkę) duszone z koncentratem pomidorowym, następnie ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek, co nadaje potrawie pikantny smak i wyjątkowy aromat. Zupę podajemy z ziołami, które dodają świeżości i pikantnych nut.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Wieprzowina z kością - 500 g

2.

Woda pitna - 3 l

3.

Ziemniak - 300 g

4.

Cebula - 100 g

5.

Marchewka - 150 g

6.

Ryż - 80 g

7.

koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

8.

Czosnek - 2 ząbek

9.

Liść laurowy - 2 szt.

10.

Pietruszka - 1 pęczek

11.

Koperek - 1 pęczek

12.

Olej roślinny - 2 łyżka

13.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

151г

🍚

46%

Węglowodany

230г

🥩

23%

Białko

115г

🔥

2768

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotować składniki na zupę ryżową z mięsem. Umyj wieprzowinę i włóż do rondla. Napełnij wodą pitną i zagotuj. Usuń piankę. Gotuj bulion przez 1,5 godziny.

2

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj cebulę do zupy. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce. Na małej patelni rozgrzej olej. Dodać przygotowane warzywa i mieszając smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.

3

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw. Z patelni zalać 2 łyżkami wody pitnej lub bulionu. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do momentu użycia.

4

Krok 4

Gotowy bulion przecedzić przez drobne sito do czystego rondla. Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Rosół postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

5

Krok 5

Opłucz ryż. Dodać do bulionu mięsnego. Mieszaj i gotuj przez 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do bulionu z ryżem. Gotuj przez 5 minut.

6

Krok 6

Do bulionu z ryżem dodaj warzywa duszone z koncentratem pomidorowym oraz posiekane mięso. Sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę ryżową na średnim ogniu przez 5 minut.

7

Krok 7

Obierz ząbki czosnku i przetrzyj je przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do zupy ryżowej wraz z liściem laurowym. Gotuj przez kolejne 3 minuty. Usuń liść laurowy.

8

Krok 8

Garnek z zupą ryżową z mięsem szczelnie przykryj pokrywką. Odstaw zupę na około 5 minut, aby pogłębiła smak.

9

Krok 9

Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć, usunąć zdrewniałe łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Wlać zupę do misek. Do każdego dodaj posiekane warzywa.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone