MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa z szprotek w sosie pomidorowym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa z szprotek w sosie pomidorowym

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa szprotowa w sosie pomidorowym to doskonała opcja ekspresowa, która pomoże w warunkach dotkliwego braku czasu. I tak jest w przypadku, gdy „szybko” nie znaczy „w jakiś sposób”! Zupa okazuje się bardzo smaczna, co z pewnością zapadnie w pamięć wszystkim Twoim bliskim. Przygotowuje się go prosto i z najtańszych produktów (szczegółowy przepis publikujemy poniżej). Najpierw smażone są warzywa, cebula i marchewka, które następnie umieszcza się na patelni z wrzącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i po chwili - konserwę: szproty w sosie pomidorowym. Zupę doprawia się liściem laurowym, solą i pieprzem, następnie gotuje na wolnym ogniu przez kilka minut, aż będzie gotowa pod przykryciem na rozgrzanym piecu. Pozostaje tylko posiekać warzywa i zaprosić rodzinę do stołu, aby wspólnie cieszyć się doskonałym smakiem wspaniałego pierwszego dania.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Szproty konserwowe w sosie pomidorowym - 2 szt.

2.

Ziemniak - 400 g

3.

Marchewka - 150 g

4.

Cebula - 100 g

5.

Olej roślinny - 2 łyżka

6.

Liść laurowy - 2 szt.

7.

Pietruszka - 1 pęczek

8.

Koperek - 1 pęczek

9.

Sól - do smaku

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

55г

🍚

64%

Węglowodany

179г

🥩

16%

Białko

44г

🔥

1415

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotować składniki na zupę szprotową w sosie pomidorowym. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce.

2

Krok 2

Na małej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj przygotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez około 7 minut. Warzywa powinny się zarumienić. Zdjąć z ognia.

3

Krok 3

Do małego rondla wlać 1,5 litra wody. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę soli. Dodaj smażoną cebulę i marchewkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

4

Krok 4

Ziemniaki na zupę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Umieścić na durszlaku i opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi z powierzchni.

5

Krok 5

Dodaj ziemniaki do garnka z zupą. Ponownie zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Ziemniaki powinny stać się miękkie, ale nie rozpadać się.

6

Krok 6

Otwórz puszki szprotów w sosie pomidorowym. Zawartość słoików przełożyć do garnka z zupą. Ułożyć liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Sól i pieprz do smaku.

7

Krok 7

Gotuj zupę przez 7 minut. Następnie wyłącz ogień i usuń liść laurowy. Przykryj patelnię pokrywką. Zupę szprotową pozostawić w sosie pomidorowym na 10 minut.

8

Krok 8

Koper i natkę pietruszki umyć, osuszyć, usunąć zdrewniałe łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Do misek wlać zupę szprotową w sosie pomidorowym. Do każdego dodaj posiekane warzywa.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone