MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa rybna ze śmietaną

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa rybna ze śmietaną

Dodaj do planów


Czas przygotowania

40 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa rybna ze śmietaną bardzo przypomina fińskie lohikeito, którego przepis jest niemal identyczny z naszym. Okazuje się, że jest to bardzo delikatne, smaczne, rozgrzewające pierwsze danie. Najpierw w rondlu gotujemy bulion z pstrąga, następnie dodajemy do niego warzywa (cebulę, marchewkę smażoną na oleju i siekane ziemniaki), a na sam koniec wlewamy śmietanę, która nadaje zupie szczególnego wyrafinowania. To, czy dodać do niego liść laurowy, co w przypadku tego pierwszego uważamy za niemal obowiązkowe, jest kwestią osobistego gustu. Pamiętaj tylko, aby włożyć go na sam koniec na około pięć minut, a następnie wyjąć, aby uniknąć goryczy w smaku potrawy.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Kawałek ogona pstrąga - 700 g

2.

Ziemniak - 300 g

3.

Cebula - 150 g

4.

Marchewka - 150 g

5.

Śmietanka 20% tłuszczu - 200 ml

6.

Olej roślinny - 2 łyżka

7.

Koperek - 2 pęczek

8.

Sól - do smaku

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

93г

🍚

33%

Węglowodany

122г

🥩

43%

Białko

160г

🔥

1990

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki zupy. Umyj rybę, usuń skórę. Oddzielić miąższ od kości i pokroić w kostkę. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce do momentu użycia.

2

Krok 2

Włóż skórę i kości czerwonej ryby do rondla. Zalać 1,5 litra zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę łyżką cedzakową. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Przecedź przez drobne sito do czystego rondla.

3

Krok 3

Cebulę do zupy obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać przygotowane warzywa i smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 7 minut.

4

Krok 4

Przecedzony bulion zagotuj. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Umieścić na durszlaku i opłukać. Dodać do bulionu razem ze smażonymi warzywami. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut po ponownym zagotowaniu.

5

Krok 5

Do bulionu z warzywami dodajemy kawałki czerwonej ryby. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Wlać śmietanę. Ponownie zagotuj. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj zupę przez 5 minut.

6

Krok 6

Koperek umyj, osusz, usuń szorstkie łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Do misek wlać zupę rybną ze śmietaną. Do każdego dodać koperek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone