PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
6 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Lody bananowe z orzechami włoskimi i czekoladą
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Śmietana o zawartości tłuszczu 30-35% - 500 ml
Odparowane mleko - 240 ml
Dojrzałe banany - 2 szt.
Mleko całe - 60 ml
Syrop glukozowy - 60 ml
Drobny krystaliczny cukier - 20 g
Drobna sól - 0.3 łyżeczka
Posiekane orzechy włoskie - 50 g
Gorzka czekolada - 50 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
218г
🍚
Węglowodany
167г
🥩
Białko
40г
🔥
Kcal
Na 1 godzinę przed rozpoczęciem robienia lodów włóż do zamrażarki metalowe naczynie do pieczenia o pojemności około 2 litrów.
Czekoladę i orzechy włoskie posiekać na małe kawałki.
Banany rozgnieść na jednorodne puree.
Używając trzepaczki lub w misie robota kuchennego, wymieszaj skondensowane mleko, puree bananowe, mleko, syrop glukozowy, cukier i sól, aż uzyskasz gładką masę.
Ubij zimną śmietankę mikserem, aż powstanie sztywna piana. Za pomocą silikonowej szpatułki połącz mieszaninę śmietany i banana. Delikatnie wymieszaj z kawałkami czekolady i orzechów.
Przełóż masę do ostudzonej formy, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
Nałóż lody do miseczek i udekoruj wiórkami czekolady i orzechami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku