Dodaj do planów
Czas przygotowania
6 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zdrowy burger, który jest jednocześnie sycący. Są świetne dla tych, którzy mają ochotę na pożywną, niskokaloryczną przekąskę.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Ciecierzyca konserwowa - 400 g
czerwona cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Kminek - 1 łyżeczka
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Harissa - 0.3 łyżeczka
Mąka - 2 łyżka
Olej słonecznikowy - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
47г
🍚
Węglowodany
102г
🥩
Białko
35г
🔥
Kcal
Odcedzić ciecierzycę i osuszyć papierem kuchennym. Wlać do robota kuchennego lub wymieszać rękoma z cebulą, czosnkiem, pietruszką, kminkiem, kolendrą, pastą harissa, mąką i szczyptą soli.
Mieszaj, aż masa będzie gładka, a następnie rękami uformuj cztery kotlety.
Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej olej słonecznikowy i smaż burgery po 3 minuty z każdej strony, aż będą lekko złociste.
Podawać z tostowym chlebem pita, salsą pomidorową i zieloną sałatą.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku