Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na parfait z limonką znalazłam w internecie. Ten przepis zyskał ode mnie wiele pochwał. Zastanawiałem się nad deserem na Święto Dziękczynienia i próbowałem kilku różnych sposobów na stworzenie odmiany parfaitu z limonki. Najpierw spróbowałam soku z granatu i żurawiny, oba 100%. Były zbyt mokre. Więc zaświeciła mi się lampka w głowie i pomyślałam, że lepiej będzie, jeśli spróbuję sosu żurawinowego. To zadziałało tak dobrze! Dodałam go nawet do prawdziwej bitej śmietany i było pyszne.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Skórka z krakersów Graham
Odparowane mleko - 1 słoik
Bita śmietana - 1 szklanka
Masło - do smaku
Cukier - do smaku
Sok żurawinowy - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
128г
🍚
Węglowodany
138г
🥩
Białko
8г
🔥
Kcal
Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, około 1 minuty. Dodaj okruszki krakersów graham; mieszaj, aż kolor się pogłębi, około 3 minut. Wyłożyć na talerz do ostygnięcia.
W misce połącz mleko skondensowane i sos żurawinowy, mieszając ręcznym mikserem, aż mieszanina zgęstnieje. Do osobnej miski włóż śmietanę i ubijaj mikserem elektrycznym na sztywną pianę; dodać do mieszanki żurawinowej.
Umieść 1/4 szklanki mieszanki żurawinowej w każdym z sześciu (8-uncjowych) kieliszków lub kieliszków do wina; na każdym połóż po 1 łyżce bułki tartej. Powtórz warstwy. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, do 4 godzin.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku