Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
6 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Karmelizowane plasterki banana w soku pomarańczowym, flamingowane rumem i podawane z lodami waniliowymi w tym bogatym i kremowym deserze dla dwojga.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
brązowy cukier - 1 łyżka
Sok pomarańczowy
Banan - 1 kawałek
Rum - 1 łyżka
Lody waniliowe - 1 szklanka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
22г
🍚
Węglowodany
65г
🥩
Białko
7г
🔥
Kcal
Rozpuść masło i brązowy cukier razem na patelni na średnim ogniu, aż do karmelizacji, od 3 do 5 minut. Wlać sok pomarańczowy; dobrze wymieszać przez 2 minuty. Wymieszaj plasterki banana, aż równomiernie pokryją się mieszaniną soku pomarańczowego.
Na patelnię wlej rum. Ostrożnie zapal rum za pomocą długiej zapałki. Potrząsaj patelnią tam i z powrotem, aż płomienie zgasną, około 30 sekund. Gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Podzielić lody waniliowe pomiędzy 2 miski. Łyżką masę bananową wyłóż na lody.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku