PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Te zabawne cukierki w formie plastrów miodu to smakowity przysmak. Chrupiący i pyszny przepis szefa kuchni Johna można łatwo przygotować przy użyciu cukru, syropu kukurydzianego, miodu i sody oczyszczonej.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Syrop kukurydziany - 2 łyżka
Miód - 1 łyżka
Cukier - do smaku
Proszek do pieczenia - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
0г
🍚
Węglowodany
135г
🥩
Białko
0г
🔥
Kcal
Zbierz wszystkie składniki.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym, odmierz sodę oczyszczoną do małej miski i przygotuj żaroodporną szpatułkę, zanim zaczniesz.
W rondelku wyposażonym w termometr cukierniczy wymieszaj cukier, syrop kukurydziany, wodę i miód. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż mieszanina będzie rzadsza, ale nadal mętna. Pozostawić do pęcherzyków, aż mieszanina będzie klarowna, a termometr zarejestruje 300 stopni F (149 stopni C).
Zdjąć z ognia. Wymieszaj sodę oczyszczoną, aż się połączy.
Przełożyć na szpatułkę i bardzo ostrożnie wylać do wyłożonego papierem naczynia. Nie rozprowadzaj go szpatułką i w ogóle nie ściskaj mieszanki, w przeciwnym razie bąbelki będą pękać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, co najmniej 30 minut.
Usuń cukierki z formy, podnosząc pergamin. Stuknij licznik i użyj palców, aby podzielić go na osobne części.
W przypadku większych bąbelków użyj maksymalnie 2 łyżeczek sody oczyszczonej, pamiętając, że może pozostać posmak. Nie używaj proszku do pieczenia!
W razie potrzeby zastąp syrop kukurydziany złotym syropem.
Można też sprawdzić za pomocą termometru. Niektórzy mówią, że wystarczy spojrzeć na wygląd i gdy syrop zmieni kolor z przezroczystego na lekko złocisty, gotowe, ale wymaga to trochę doświadczenia. Innym sposobem pomiaru temperatury jest wrzucenie do wody trochę roztopionego syropu i sprawdzenie, czy natychmiast zamieni się on w lizaka. To zadziała, ale ponieważ termometry nie są drogie i każda kuchnia powinna je mieć, jest to naprawdę najlepszy wybór.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku