MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Maksym

PREMIUM

@lekting

1 rok temu

0 min. czytaj

Naukowcy ustalili związek między fast foodami a ryzykiem udaru mózgu i utraty pamięci.

#Исследования
#пізнавально

Naukowcy z Massachusetts General Hospital (MGH) odkryli, że spożywanie fast foodów i produktów wysokoprzetworzonych zwiększa ryzyko udaru mózgu i zaburzeń poznawczych. Wyniki badania zostały zaprezentowane na stronie internetowej kliniki i opublikowane w czasopiśmie "Neurology" Amerykańskiej Akademii Neurologii.

W ostatnich dziesięcioleciach produkty wysokoprzetworzone, zawierające dodane tłuszcze, skrobie, cukry, sole i uwodornione oleje, stały się powszechne. Należą do nich:

  • słodkie napoje gazowane,

  • płatki śniadaniowe,

  • chipsy i krakersy,

  • lody i czekolada,

  • fast foody (nuggetsy, hot dogi, frytki),

  • wyroby wędliniarskie.

Wzrost spożycia tych produktów wiąże się ze wzrostem danych klinicznych, które łączą je z chorobami sercowo-naczyniowymi, otyłością i cukrzycą.

Badanie obejmowało dane dotyczące stanu zdrowia 30 000 dorosłych osób za dziesięcioletni okres. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące ich odżywiania. U 14 175 ochotników oceniano funkcje poznawcze, a u 20 243 osób – ryzyko udaru. Wszyscy uczestnicy nie mieli takich problemów ze zdrowiem w przeszłości. Wyniki pokazały, że zwiększenie spożycia produktów wysokoprzetworzonych o 9% zwiększa ryzyko udaru mózgu i o 12% przyspiesza spadek funkcji poznawczych. Do końca badania u 768 osób zdiagnozowano zaburzenia poznawcze, a u 1108 osób wystąpił udar mózgu.

Dobrą wiadomością jest to, że nawet niewielkie ograniczenie spożycia takich produktów poprawia zdrowie mózgu i zmniejsza ryzyko poważnych konsekwencji neurologicznych. Autorzy pracy podkreślili znaczenie zwracania uwagi na stopień przetworzenia produktów w diecie.

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone