Naukowcy z Massachusetts General Hospital (MGH) odkryli, że spożywanie fast foodów i produktów wysokoprzetworzonych zwiększa ryzyko udaru mózgu i zaburzeń poznawczych. Wyniki badania zostały zaprezentowane na stronie internetowej kliniki i opublikowane w czasopiśmie "Neurology" Amerykańskiej Akademii Neurologii.
W ostatnich dziesięcioleciach produkty wysokoprzetworzone, zawierające dodane tłuszcze, skrobie, cukry, sole i uwodornione oleje, stały się powszechne. Należą do nich:
słodkie napoje gazowane,
płatki śniadaniowe,
chipsy i krakersy,
lody i czekolada,
fast foody (nuggetsy, hot dogi, frytki),
wyroby wędliniarskie.
Wzrost spożycia tych produktów wiąże się ze wzrostem danych klinicznych, które łączą je z chorobami sercowo-naczyniowymi, otyłością i cukrzycą.
Badanie obejmowało dane dotyczące stanu zdrowia 30 000 dorosłych osób za dziesięcioletni okres. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące ich odżywiania. U 14 175 ochotników oceniano funkcje poznawcze, a u 20 243 osób – ryzyko udaru. Wszyscy uczestnicy nie mieli takich problemów ze zdrowiem w przeszłości. Wyniki pokazały, że zwiększenie spożycia produktów wysokoprzetworzonych o 9% zwiększa ryzyko udaru mózgu i o 12% przyspiesza spadek funkcji poznawczych. Do końca badania u 768 osób zdiagnozowano zaburzenia poznawcze, a u 1108 osób wystąpił udar mózgu.
Dobrą wiadomością jest to, że nawet niewielkie ograniczenie spożycia takich produktów poprawia zdrowie mózgu i zmniejsza ryzyko poważnych konsekwencji neurologicznych. Autorzy pracy podkreślili znaczenie zwracania uwagi na stopień przetworzenia produktów w diecie.