Dodaj do planów
Czas gotowania
40 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Rustykalne, proste i szybkie danie na postny stół! Kasza gryczana z ziemniakami to pyszna propozycja dwustronna. Obfite, aromatyczne i zdrowe! Jeśli użyjesz gotowanych ziemniaków, czas gotowania zostanie wielokrotnie skrócony. Idealna sekunda dla wegetarian i osób przestrzegających postu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Gryka - 1 szklanka
Cebula - 1 g
Olej słonecznikowy - do smaku
Ziemniak - 4 g
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Marchewka - 1 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
110г
🍚
Węglowodany
164г
🥩
Białko
36г
🔥
Kcal
Jak zrobić kaszę gryczaną z ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Proporcje kaszy gryczanej i ziemniaków można nieznacznie zmienić według własnych upodobań. Ziemniaki wcześniej obierz i umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć brud.
Przede wszystkim ugotuj kaszę gryczaną. Kaszę przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę. Włóż kaszę gryczaną do garnka. Zalać zimną wodą w proporcji 1:2. Włóż ogień, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, w tym czasie kasza gryczana urośnie, stanie się miękka i wchłonie całą wodę.
Gotową kaszę gryczaną trzymaj otwartą, aby wypłynęła dodatkowa para. Kasza gryczana stanie się krucha.
Obierz cebulę i marchewkę. Spłukać. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę zetrzyj na tarce.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i ułożyć przygotowane warzywa. Smaż cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty.
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z warzywami. Zamieszać. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut. Ziemniaki powinny stać się miękkie. Dodaj trochę soli. Można gotować pod pokrywką.
Gdy ziemniaki staną się miękkie, dodać do nich ugotowaną kaszę gryczaną.
Wszystko wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 2-3 minuty.
Chuda kasza gryczana z ziemniakami jest gotowa! Podawać na gorąco. Jest smacznym samodzielnym daniem lub zdrowym dodatkiem do mięs. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku