MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ranginak

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ranginak

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ranginak to deser z daktylami i orzechami, który przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Iranu. Mówią, że to danie jest jednym z najstarszych, o czym świadczą źródła pisane. Istota deseru jest prosta: opiera się na daktylach nadziewanych orzechami, które następnie wypełnia się smażoną masłem i mieszanką mączną aromatyzowaną cynamonem i szafranem. Muzułmanie przygotowują ranginak dość często, ale zawsze w świętym miesiącu Ramadan i w przyzwoitych ilościach, zwłaszcza że deser ten doskonale przechowuje się w lodówce przez 10–14 dni.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Daktyle - 500 g

2.

Łuskane orzechy włoskie - 35 g

3.

Mąka - 300 g

4.

Mielony cynamon - 1 łyżeczka

5.

Mielony szafran - 1 g

6.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

7.

Rafinowany olej roślinny - 40 ml

8.

Niesolone pistacje łuskane - 30 g

9.

płatki kokosowe - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

219г

🍚

66%

Węglowodany

575г

🥩

9%

Białko

74г

🔥

4477

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki ranginaku. Usuń pestki z daktyli. Aby to zrobić, po prostu popchnij je słomką koktajlową po jednej stronie każdego owocu.

2

Krok 2

Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki i nafaszerować daktyle. Umieścić na dużym talerzu, pięknie ułożonym w okrąg lub w wycinki koła, według uznania. Staraj się to robić tak ciasno, jak to możliwe, aby nie było wolnego miejsca. Baza Ranginaka jest gotowa.

3

Krok 3

Na suchą patelnię wsyp mąkę. Smażyć, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodać mielony cynamon, szafran i wymieszać. Na patelnię włóż masło i wlej olej roślinny. Wymieszaj ponownie.

4

Krok 4

Gotuj mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia. Powstałą masą wylać na daktyle, rozprowadzając je możliwie równomiernie.

5

Krok 5

Pozostaw ranginak na 10 minut. Pistacje rozdrobnić w moździerzu. Gotowy deser posyp pistacjami i płatkami kokosowymi. Podawać.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone