PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gołąbki wielkopostne z kaszą gryczaną i grzybami to pożywne i bardzo smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom, osobom poszczącym, a nawet miłośnikom mięsa. Aby nadzienie było jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do niego grzyby. Mogą to być pieczarki, eringi, portobellos lub suszone lub mrożone leśne. Wszystkie dobrze komponują się z kaszą gryczaną i kapustą. I nie zapomnij o przyprawach - wędzonej papryce, kminku, suszonym tymianku, świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Czasami do gołąbków z kaszą gryczaną dodaje się także drobno posiekane suszone śliwki, które nadają potrawie jasną owocową nutę.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Biała kapusta - 1 szt.
Gryka - 1 szklanka
Rozmrożone grzyby leśne - 250 g
Cebula - 1 szt.
Olej roślinny - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Pomidory z puszki we własnym soku - 500 ml
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbek
Olej roślinny - do smaku
Cukier - do smaku
Mielona papryka - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
224г
🍚
Węglowodany
406г
🥩
Białko
77г
🔥
Kcal
Ostrożnie usuń łodygę z główki kapusty. Główkę kapusty szczelnie zawiń w torebkę i wstaw do mikrofalówki na 10 minut przy pełnej mocy. Następnie pozostaw w zamkniętej kuchence mikrofalowej na kolejne 5-7 minut.
Wyjąć kapustę z worka, ostudzić i rozłożyć na płaty. Ostrożnie odetnij grube obszary na arkuszach. Jeśli zamierzasz zrobić duże gołąbki, pozostaw prześcieradła bez zmian. Jeśli są małe, przekrój każdy liść wzdłuż na pół.
Przygotuj nadzienie. Kaszę gryczaną zalać 2 szklankami wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować pod przykryciem przez 25-30 minut.
Do nadzienia pokroić jedną cebulę w drobną kostkę, pieczarki w drobną kostkę. Na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, dodaj grzyby i smaż, mieszając, przez 7-10 minut, aż płyn całkowicie odparuje.
Przygotowane grzyby wymieszać z cebulą i kaszą gryczaną. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać nadzienie. Na każdy liść kapusty nałóż 1,5-2 łyżki. napełnić i zwinąć w rulon.
Przygotuj sos. Z pomidorów zdejmij skórkę i zmiksuj je blenderem razem z sokiem pomidorowym z puszki. Marchew zetrzyj na średniej tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przepuść przez prasę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę i czosnek, aż będą przezroczyste. Dodać marchewkę i smażyć, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor.
Na patelnię z warzywami wlać przecier pomidorowy, od czasu do czasu mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Dodać mieloną paprykę do smaku, pieprzu, soli i smaku. Aby zrównoważyć smak, w razie potrzeby dodaj odrobinę cukru. Mieszaj, gotuj przez kolejną 1 minutę i zdejmij z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu i ułożyć na nim gołąbki. Pozostałym sosem polej gołąbki. Przykryj blachę folią, włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku