Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ranginak to deser z daktylami i orzechami, który przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Iranu. Mówią, że to danie jest jednym z najstarszych, o czym świadczą źródła pisane. Istota deseru jest prosta: opiera się na daktylach nadziewanych orzechami, które następnie wypełnia się smażoną masłem i mieszanką mączną aromatyzowaną cynamonem i szafranem. Muzułmanie przygotowują ranginak dość często, ale zawsze w świętym miesiącu Ramadan i w przyzwoitych ilościach, zwłaszcza że deser ten doskonale przechowuje się w lodówce przez 10–14 dni.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Daktyle - 500 g
Łuskane orzechy włoskie - 35 g
Mąka - 300 g
Mielony cynamon - 1 łyżeczka
Mielony szafran - 1 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g
Rafinowany olej roślinny - 40 ml
Niesolone pistacje łuskane - 30 g
płatki kokosowe - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
219г
🍚
Węglowodany
575г
🥩
Białko
74г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki ranginaku. Usuń pestki z daktyli. Aby to zrobić, po prostu popchnij je słomką koktajlową po jednej stronie każdego owocu.
Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki i nafaszerować daktyle. Umieścić na dużym talerzu, pięknie ułożonym w okrąg lub w wycinki koła, według uznania. Staraj się to robić tak ciasno, jak to możliwe, aby nie było wolnego miejsca. Baza Ranginaka jest gotowa.
Na suchą patelnię wsyp mąkę. Smażyć, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodać mielony cynamon, szafran i wymieszać. Na patelnię włóż masło i wlej olej roślinny. Wymieszaj ponownie.
Gotuj mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia. Powstałą masą wylać na daktyle, rozprowadzając je możliwie równomiernie.
Pozostaw ranginak na 10 minut. Pistacje rozdrobnić w moździerzu. Gotowy deser posyp pistacjami i płatkami kokosowymi. Podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku