MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Maksym

PREMIUM

@lekting

2 lata temu

0 min. czytaj

Jak uratować zbyt tłustą zupę, rosół i gulasz – sprawdzone triki

#Лайфхак
#Суп

Najprościej jest ostudzić zupę, a następnie zebrać łyżką kożuch z tłuszczu. Albo na odwrót: postawić garnek na ogniu jedną stroną, wtedy tłuszcz zbierze się przy przeciwległej ściance. On też jest zbierany łyżką.

Zebraliśmy proste sposoby z forów kulinarnych, jak zebrać tłuszcz z zupy, gulaszu lub sosu.

Jak prosto i szybko uratować tłustą zupę?

Usunąć nadmiar tłuszczu z zupy lub bulionu można za pomocą bardzo zimnej chochli

  1. Dzbanek lub sosjerka. Kiedy zupa trochę ostygnie, przelej ją do dzbanka lub sosjerki. Teraz wylej z powrotem do garnka. Jakaś część tłuszczu pozostanie na ściankach dzbanka.

  2. Jakikolwiek chleb. Wyłóż kromki chleba na powierzchnię zupy i dociśnij łyżką. Tłuszcz wsiąknie.

  3. Zimna łyżka lub metalowa chochla. Ostudź je i zanurzaj w zupie. Tłuszcz sam podejdzie do łyżki. Taką procedurę można powtórzyć kilka razy.

  4. Lód. Włóż do bulionu kilka kostek. Po czym tłuszcz wokół lodu powinien zebrać się w duże krople, je, razem z lodem, zbieraj łyżką.

  5. Ręcznik i lód. Kostki lodu można zawinąć w czysty ręcznik kuchenny i przesuwać po powierzchni zupy. Lód przyciągnie tłuszcz do siebie.

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone