Najprościej jest ostudzić zupę, a następnie zebrać łyżką kożuch z tłuszczu. Albo na odwrót: postawić garnek na ogniu jedną stroną, wtedy tłuszcz zbierze się przy przeciwległej ściance. On też jest zbierany łyżką.
Zebraliśmy proste sposoby z forów kulinarnych, jak zebrać tłuszcz z zupy, gulaszu lub sosu.
Usunąć nadmiar tłuszczu z zupy lub bulionu można za pomocą bardzo zimnej chochli
Dzbanek lub sosjerka. Kiedy zupa trochę ostygnie, przelej ją do dzbanka lub sosjerki. Teraz wylej z powrotem do garnka. Jakaś część tłuszczu pozostanie na ściankach dzbanka.
Jakikolwiek chleb. Wyłóż kromki chleba na powierzchnię zupy i dociśnij łyżką. Tłuszcz wsiąknie.
Zimna łyżka lub metalowa chochla. Ostudź je i zanurzaj w zupie. Tłuszcz sam podejdzie do łyżki. Taką procedurę można powtórzyć kilka razy.
Lód. Włóż do bulionu kilka kostek. Po czym tłuszcz wokół lodu powinien zebrać się w duże krople, je, razem z lodem, zbieraj łyżką.
Ręcznik i lód. Kostki lodu można zawinąć w czysty ręcznik kuchenny i przesuwać po powierzchni zupy. Lód przyciągnie tłuszcz do siebie.