Prąd elektryczny wzmacnia smak jonów sodu podczas jedzenia
Japońska firma Kirin Holdings przedstawiła nowość - elektryczną łyżkę Electric Salt Spoon, zdolną zmienić smak jedzenia o niskiej zawartości sodu, czyniąc je bardziej słonym. Zgodnie z oświadczeniami twórców, to urządzenie ma na celu pomóc w rozwiązaniu problemu nadmiernego spożycia soli. Odpowiednia informacja opublikowana jest na oficjalnej stronie Kirin.
Łyżka podaje słaby prąd elektryczny od końca do jedzenia, co zmienia jego smak, wzmacniając słoność lub dodając umami. Urządzenie demonstruje się jako proste w użyciu, chociaż efekt może się zmieniać w zależności od potrawy.
„W Japonii istnieje kultura kulinarna, w której preferuje się słone smaki. Japończycy ogólnie muszą ograniczyć ilość spożywanej soli, ale może być trudno odejść od tego, co przywykliśmy jeść. Właśnie to skłoniło nas do opracowania tej elektrycznej łyżki” - powiedział przedstawiciel firmy Ai Sato.
Do użycia podczas jedzenia wystarczy włączyć zasilanie za pomocą przełącznika na rączce łyżki, wybrać pożądaną intensywność z czterech poziomów i używać gadżetu jak zwykłej łyżki. Twórcy ostrzegają, że to urządzenie nie jest zalecane dla nieletnich i osób z rozrusznikami serca lub innymi medycznymi urządzeniami elektrycznymi. Na wideo pokazano, że łyżka jest łatwa w czyszczeniu: metalową część można myć wodą, a plastikową rączkę należy przecierać serwetką.
"Inteligentna" łyżka waży około 60 gramów (bez baterii) i jest zasilana baterią litową. Koszt nowości wynosi ¥19 800 (około 130 $ ). Na chwilę obecną wyprodukowano 200 eksperymentalnych egzemplarzy, a start sprzedaży planowany jest na czerwiec. W przypadku sukcesu firma planuje rozszerzyć produkcję i liczy na milion użytkowników na całym świecie w ciągu pięciu lat.